Na hlavný obsah

Hľadali siete, našli Enigmu. Potápači z dna Baltského mora vylovili vzácny stroj

Zariadenie zrejme pochádza z nacistickej ponorky.

Hľadali siete, našli Enigmu. Potápači z dna Baltského mora vylovili vzácny stroj
Na sníme nemecký šifrovací stroj Enigma. Foto: TASR/AP

Nemeckí potápači našli na dne Baltského mora vojnový šifrovací stroj Enigma, ktorý zrejme pochádza z niektorej z nacistických bojových ponoriek. Informovala o tom agentúra DPA. Vzácny stroj objavila náhodou posádka lode Svetového fondu na ochranu prírody (WWF), ktorá v pobrežných vodách mapovala odhodené rybárske siete, ktoré predstavujú obrovské riziko pre morské živočíchy.

„Jeden kolega sa vynoril a povedal: leží tam sieť, je v nej ale starý písací stroj,“ povedal podmorský archeológ Florian Huber, ktorý sa novembrovej plavby WWF v zátoke Gelting na juhovýchode Jutského polostrova tiež zúčastnil. Huber ale okamžite predpokladal, že nejde o písací stroj, ale o šifrovací prístroj z druhej svetovej vojny. „Kto by predsa vyhadzoval písací stroj na šírom mori?“

O dva týždne neskôr sa na miesto nálezu vrátili špecializovaní potápači z Kielu, aby stroj vyzdvihli. Istotu o tom, že ide práve o Enigmu, získali až na palube. „Vedeli sme, že niečo také sa podarí len raz,“ opísal ich nadšenie Huber.

Nemci o prelomení kódu nevedeli

Nacistická armáda počas druhej svetovej vojny používala systém Enigma na šifrovanie tajných depeší. Princípom Enigmy sú kolesá, ktoré sa voči sebe rôzne otáčajú, a tým ukazujú, aké dvojice písmen si budú navzájom zodpovedať.

Na snímke si žena obzerá nemecký šifrovací stroj Enigma v múzeu špionáže v nemeckom Oberhausene.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Zložitý systém sa podarilo prelomiť britskej rozviedke, ktorá pre to zriadila špecializovaný tím pod vedením matematika a logika Alana Turinga. Spojenci potom na konci vojny využívali fakt, že nacisti o odhalení Enigmy nevedeli.

Operácia Dúha

Znalosť a schopnosť čítať nemeckú komunikáciu významne pomohla napríklad počas vojny o Atlantik alebo pri príprave vylodenia v Normandii. O prelomení kódu natočili film Kód Enigmy (2014) s Benedictom Cumberbatchom v hlavnej úlohe, ktorý získal Oscara za scenár podľa predlohy.

Šifrovací stroj je vzácnym nálezom a poputuje do zbierok archeologického múzea v zámku Gottorf v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko. Vedci sú presvedčení, že Enigma pochádza z niektorej z nemeckých ponoriek, ktoré koncom vojny úmyselne potopili neďaleko zátoky Gelting. Počas operácie Dúha (Regenbogen) dostali posádky rozkaz potopiť plavidlá ešte pred nemeckou kapituláciou, na dne Baltského mora tak skončili desiatky plavidiel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet