Na hlavný obsah

Holandsko zo dňa na deň na päť týždňov zaviedlo prísny lockdown

Skončí sa najskôr 19. januára.

Holandsko zo dňa na deň na päť týždňov zaviedlo prísny lockdown
Na snímke nakupujúci kráčajú 14. decembra 2020 v Amsterdame. Foto: TASR/AP

Pre rastúci počet infikovaných zavedie Holandsko od utorka (15. 12.) plošnú uzáveru. Platiť bude prinajmenšom päť týždňov, teda do 19. januára, oznámil premiér Mark Rutte. Zatvorené budú školy aj obchody s výnimkou tých nevyhnutných, informoval server NOS. Podľa agentúry DPA ide o doposiaľ najprísnejšie opatrenia, aké Holandsko v boji s koronavírusom prijalo.

„Cieľom je obmedziť počet kontaktov na minimum. Vírus tak nebude mať šancu sa šíriť,“ uviedol Rutte v príhovore zo svojho sídla v Haagu. Pripustil, že zavedenie prísnych pravidiel v období Vianoc je obzvlášť nepríjemné. „Som si ale istý, že to zvládneme,“ dodal.

Prvýkrát od začiatku epidémie budú v Holandsku zatvorené aj obchody okrem potravín, drogérií či lekární. Uzavreté budú tiež kiná, divadlá, múzeá, ale aj kaderníctva, posilňovne či bazény.

Na snímke holandský premiér Mark Rutte.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Celoštátna karanténa bude platiť najmenej do 19. januára. Či sa po tomto dátume aj uvoľní, alebo bude platiť aj naďalej, oznámi premiér a minister zdravotníctva Hugo de Jonge s týždenným predstihom. Rok 2021 premiér v príhovore označil za „rok nádeje“.

Školy sa z praktických dôvodov nezatvoria už v utorok, ale až v stredu (16. 12.) a otvoriť by sa mali v pondelok 18. januára. Cesty do zahraničia holandská vláda neodporúča až do polovice marca.

Výnimka z prísneho obmedzenia kontaktov bude podľa Rutteho platiť počas troch vianočných sviatkov, kedy budú môcť na návštevu prísť traja namiesto dvoch dospelých.

V Holandsku, ktoré má približne 17 miliónov obyvateľov, sa od začiatku epidémie nákaza preukázala u viac ako 600 000 ľudí. S ochorením COVID-19 zomrelo 10 168 infikovaných.

Denný prírastok prípadov koronavírusu v Holandsku. Foto: worldometers.info
Foto: worldometers.info

Za posledných 24 hodín sa nákaza potvrdila u približne 8 500 ľudí, predchádzajúci deň u 10 000. Už od polovice októbra platí v Holandsku čiastočná uzávera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet