Na hlavný obsah

Hongkonského aktivistu Joshuu Wonga čínsky súd poslal za mreže

Wong bol kľúčovou postavou protivládnych protestov.

Hongkonského aktivistu Joshuu Wonga čínsky súd poslal za mreže
Hongkonský prodemokratický aktivista Joshua Wong. Foto: TASR/AP

Počas minuloročných protivládnych protestov viedli nezákonné zhromaždenia pred hlavným sídlom hongkonskej polície, znie verdikt čínskeho súdu. Troch hongkonských prodemokratických aktivistov v stredu (2. 12.) odsúdili a udelili tresty odňatia slobody.

Medzi odsúdenými je i Joshua Wong, ktorý je kľúčovou postavou protivládnych protestov. Podľa rozhodnutia súdu by si mal za mrežami odsedieť 13,5 mesiaca. Ivan Lam a Agnes Chowová boli odsúdení na desať a sedem mesiacov väzenia.

Troch aktivistov vzali do väzby 23. novembra, keď sa priznali k nabádaniu na nelegálne zhromažďovanie sa počas vlaňajšej vlny protivládnych protestov. Obžalovaní podľa sudkyne demonštrantov vyzývali, aby začali obliehať policajné veliteľstvo a skandovali heslá, ktoré oslabujú policajné zložky. Wonga a Lama už v minulosti za ich aktivity väznili.

Hongkonskí aktivisti, sprava – Joshua Wong, Ivan Lam a Agnes Chowová počas svojho príchodu na súd. Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

S novým zákonom ľahko za mreže

Masové protivládne protesty sa v Hongkongu konali od júna 2019 a trvali približne sedem mesiacov. Milióny ľudí demonštrovali proti zasahovaniu Číny do osobitného autonómneho štatútu Hongkongu.

Protesty zastavila až pandémia koronavírusu a súčasné zavedenie nového bezpečnostného zákona. Ten umožňuje prísne trestanie osôb na základe vágne formulovaných obvinení zo separatizmu, terorizmu a spolupráce so zahraničnou mocnosťou. Previnilcom hrozia väzenské tresty od troch do desiatich rokov a v najhorších prípadoch aj doživotie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet