Na hlavný obsah

Hrozí pandémia hladu, zaznelo pri prevzatí Nobelovej ceny za mier

Odovzdanie ceny sa pre koronavírus uskutočnilo len virtuálne.

Hrozí pandémia hladu, zaznelo pri prevzatí Nobelovej ceny za mier
Predsedkyňa Nobelovho výboru Berit Reissová-Andersenová počas slávnostného virtuálneho odovzdania ceny za mier. Foto: SITA/AP

Okolo 270 miliónov ľudí vo svete sú ohrození hladom, uviedol pri štvrtkovom (10. 12.) slávnostnom prevzatí Nobelovej ceny za mier šéf Svetového potravinového programu (WFP) David Beasley. Nórsky parlament udelil organizácii ocenenie „za úsilie v boji proti hladu, za prispenie k zlepšeniu podmienok pre mier v oblastiach postihnutých konfliktmi a za pôsobenie ako hnacia sila v úsilí zabrániť použitiu hladu ako zbrane vojny a konfliktu.“

„Pre množstvo vojen, klimatickú zmenu, rozsiahle používanie hladu ako politickej a vojenskej zbrane a tiež pre pandémiu, ktorá všetko exponenciálne zhoršuje, je 270 miliónov ľudí ohrozených hladom,“ upozornil Beasley v sídle organizácie v Ríme, kde prevzal Nobelovu medailu i diplom.

„Ak sa k týmto ľuďom nedostane pomoc, spôsobí to pandémiu hladu, ktorá zatieni dosahy covidu,“ dodal Beasley. Zdôraznil, že 30 miliónov ľudí je na pomoci WFP stopercentne závislých.

„Svetový potravinový program predstavuje presne ten typ medzinárodnej spolupráce, ktorý svet v súčasnej dobe tak naliehavo potrebuje,“ uviedla pri slávnostnom obrade v sídle nórskeho Nobelovho výboru jeho predsedníčka Berit Reissová-Andersenová na adresu organizácie, ktorá vlani poskytla pomoc takmer 100 miliónom ľudí v 88 krajinách.

Sídlo Svetového potravinového programu OSN (WFP) v Ríme.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Zvyčajne sa Nobelova cena za mier slávnostne odovzdáva na radnici v nórskom Oslo za prítomnosti nórskeho kráľa. Pre koronakrízu predstavitelia WFP napokon nemohli pricestovať po cenu osobne a zostali v Ríme, hoci Nórsko ešte pred časom verilo, že sa slávnostný ceremoniál podarí zorganizovať. Očakáva sa, že noví laureáti ceny za mier navštívia krajinu neskôr.

Aj odovzdanie Nobelových cien za medicínu, fyziku, chémiu, literatúru a ekonómiu, ktoré udeľuje Kráľovská švédska akadémia vied a ceremoniál sa koná v Štokholme, sa tento rok presunulo do virtuálneho prostredia. Laureátov všetkých cien vyhlasujú tradične v októbri a ocenenia im následne odovzdávajú 10. decembra – na výročie úmrtia zakladateľa ceny a vynálezca dynamitu Alfreda Nobela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet