Na hlavný obsah

Irán odškodní rodiny obetí omylom zostreleného lietadla

Krajina pôvodne tvrdila, že pád spôsobila technická chyba.

Irán odškodní rodiny obetí omylom zostreleného lietadla
Na archívnej snímke z 10. januára 2020 partner Julie Sologubovej, členky posádky z havarovaného lietadla leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA), drží jej portrét na medzinárodnom letisku v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Irán vyplatí rodinám všetkých obetí, ktoré začiatkom tohto roka zahynuli v zostrelenom ukrajinskom civilnom lietadle, odškodné vo výške 150 000 dolárov (približne 122 000 eur).

Boeing 737-800 spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) omylom zostrelili 8. januára nad Teheránom iránske Revolučné gardy. Zomrelo všetkých 176 ľudí, ktorí boli na palube.

Väčšina obetí boli Iránci, no o život prišlo aj 57 občanov Kanady, 11 Ukrajincov, 17 ľudí zo Švédska, štyria Afganci a štyria Briti. Irán pôvodne tvrdil, že haváriu lietadla spôsobila technická chyba, neskôr však priznal, že ho omylom zostrelili jeho sily.

Nešťastie sa stalo v čase zvýšeného napätia medzi Iránom a USA. Krátko pred zostrelením totiž Irán v odvete za cielené zabitie svojho významného generála Američanmi zaútočil na dve iracké základne s americkou posádkou a iránska armáda bola preto v strehu pred ďalšou americkou odvetou.

Podľa iránskych predstaviteľov si nižšie postavený dôstojník pomýlil lietadlo s americkou riadenou strelou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet