Na hlavný obsah

Iránskeho jadrového vedca mala zabiť zbraň ovládaná cez satelit

Podľa Iránu spáchali útočníci atentát na diaľku.

Iránskeho jadrového vedca mala zabiť zbraň ovládaná cez satelit
Trosky auta zavraždeného popredného iránskeho jadrového vedca Mohsena Fachrízádeha. Vedec podľahol zraneniam v nemocnici po atentáte v iránskom meste Ábsard 27. novembra 2020. Foto: SITA/AP

Novembrový atentát na iránskeho prominentného jadrového fyzika bol vykonaný na diaľku pomocou umelej inteligencie a guľometu so šikovným systémom ovládaným zo satelitu, uviedla iránska agentúra Tasnim s odvolaním na čelného predstaviteľa iránskych revolučných gárd.

Z usmrtenia jadrového vedca Mohsena Fachrizádeha, ktorý bol považovaný za človeka zodpovedného za tajný iránsky program usilujúci sa o výrobu jadrových zbraní, Irán viní Izrael. Ten zodpovednosť za atentát nepotvrdil ani nevyvrátil.

„Guľomet ovládaný satelitom vypálil na mučeníka Fachrizádeha asi 13 rán. Pri operácii bola použitá umelá inteligencia a technológie rozpoznávania tváre,“ uviedol Alí Fadáví, zástupca veliteľa iránskych revolučných gárd. „Jeho manželka, ktorá sedela 25 centimetrov od neho v rovnakom aute nebola zranená,“ zdôraznil. Guľomet s inteligentným systémom bol podľa neho umiestnený na pickupe a na mieste atentátu neboli žiadni teroristi.

Tajomník iránskej bezpečnostnej rady Alí Šamchání už skôr oznámil, že Izrael pri útoku použil „elektronické zariadenie“ ovládané na diaľku, aj keď pôvodne Iránci tvrdili, že na mieste útoku najprv explodovali výbušniny a potom sa ozvala streľba.

Trhliny v bezpečnosti

Izraelský minister a bývalý armádny veliteľ Joav Galant povedal, že si nie je vedomý existencie zbraní ovládaných na diaľku a so zameriavacím technológiami, ako ich popisuje Irán.

„Zdá sa, že tí, čo zodpovedali za Fachrizádehovu bezpečnosť, teraz prichádzajú s dôvodmi, prečo sa im nepodarilo úlohy splniť,“ povedal Galant izraelskému rozhlasu Army Radio. Podľa odborníkov oslovených agentúrou Reuters atentát ukázal na prítomnosť trhlín v bezpečnosti, ktoré môžu znamenať infiltráciu do iránskych bezpečnostných síl.

Mohsen Fachrizádeh bol zabitý 27. novembra. Fyzik viedol odbor ministerstva, ktorý sa zaoberá výskumom a inováciami a okrem iného rieši aj „protiatómovom obranu“. Iránski predstavitelia hovorili po jeho smrti o odvete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet