Na hlavný obsah

Trump: Izrael a Maroko sa dohodli na normalizácii vzťahov

Ich dohodu sprostredkovali Spojené štáty.

Trump: Izrael a Maroko sa dohodli na normalizácii vzťahov
Bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: SITA/AP

Maroko je štvrtý moslimský štát, ktorý tento rok pristúpil na normalizáciu vzťahov s Izraelom. Americký prezident Donald Trump podľa agentúry Reuters výmenou súhlasil, že USA uznajú marocké nároky zvrchovanosti nad Západnou Saharou. Izrael tento rok znormalizoval medzinárodné vzťahy tiež so Spojenými arabskými emirátmi, Bahrajnom a Sudánom.

Biely dom tvrdí, že obe krajiny nadviažu diplomatické a ďalšie styky, navzájom si otvoria styčné úrady v Rabate, resp. Tel Avive a v budúcnosti možno tiež veľvyslanectva. Súčasťou dohody je aj povolenie prevádzky leteckých spoločností oboch krajín nad územím toho druhého a priame lety medzi Izraelom a Marokom.

Trump súhlasil s uznaním nárokov Maroka na Západnú Saharu. Toto územie spravuje Maroko, ku ktorému je táto niekdajší španielska kolónia pripojená od roku 1975. Oslobodenecký front Polisario ale anexiu odmieta a s podporou Alžírska usiluje o nezávislosť Západnej Sahary.

Reuters s odvolaním sa na amerického predstaviteľa napísala, že izraelsko-marockú dohodu Trump vyjednal v telefonickom rozhovore s marockým kráľom Muhammadom IV. Hlava USA sa domnieva, že nároky na samostatnosť Západnej Sahary nie sú realistickým predpokladom riešenia sporu o toto územie. Je to podľa neho jedine zavedenie „autonómie pri uznaní zvrchovanosti Maroka“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet