Na hlavný obsah

Izrael úplne zatvára svoje hranice cudzincom

Dôvodom sú obavy zo šírenia zmutovaného koronavírusu.

Izrael úplne zatvára svoje hranice cudzincom
Zdravotnícki pracovníci v ochranných oblekoch sa starajú o pacientov s ochorením COVID-19. Nemocnicu v Haife zriadili v priestoroch podzemného parkoviska. Foto: SITA/AP

Izrael v pondelok (21. 12) oznámil, že zakáže vstup na svoje územie cudzincom zo všetkých iných krajín v záujme obmedzenia šírenia novej vysoko nákazlivej mutácie koronavírusu.

Na základe nových protipandemických opatrení, ktoré vydal izraelský kabinet, budú môcť do krajiny vstúpiť len izraelskí občania a návštevníci so špeciálnym povolením. Po príchode budú musieť absolvovať domácu karanténu. Cestujúci z Veľkej Británie, Juhoafrickej republiky alebo Dánska budú musieť po príchode do krajiny pobudnúť v špeciálnych karanténnych hoteloch.

Od stredy (23. 12.) 14.00 h musia všetci cestujúci do Izraela podstúpiť karanténu trvajúcu desať až štrnásť dní výlučne v karanténnych hoteloch. Nové nariadenia budú platiť počas obdobia desiatich dní, je však možné, že ich vláda predĺži.

Nemocnice sú zaťažené, lekári protestujú

Stovky asistujúcich lekárov medzitým vyšli do ulíc Tel Avivu a demonštrovali proti nevyhovujúcim pracovným podmienkam a dlhému pracovnému času. Izraelskí asistujúci lekári často pracujú na 26-hodinové zmeny. Na základe osobitného predpisu by toto nariadenie malo v krajine platiť aj napriek protestom ďalšie tri mesiace.

Pondelkový protest bol začiatkom štrajku mladých lekárov, ktorí plánujú pracovať na víkendové zmeny až do odvolania. Tento štrajk pravdepodobne spôsobí zvýšené zaťaženie nemocníc, ktoré už zápasia s ťažkosťami v dôsledku pandémie koronavírusu, konštatuje DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet