Na hlavný obsah

Japonsko vyvíja drevenú družicu, nebude tvoriť vesmírny odpad

Do zemskej atmosféry každoročne vypustia stovky satelitov.

Japonsko vyvíja drevenú družicu, nebude tvoriť vesmírny odpad
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Japonská spoločnosť Sumitomo Forestry a Kjótska univerzita začali spoločne vyvíjať prvú vesmírnu družicu na svete, ktorá bude vyrobená z dreva. Mala by byť dokončená do roku 2023. Sumitomo Forestry už spustila výskum drevených materiálov použiteľných vo vesmíre, experimenty s rozličnými druhmi dreva budú prebiehať v extrémnych podmienkach na Zemi, informovala BBC.

Vesmírny odpad sa stáva narastajúcim problémom, keďže do zemskej atmosféry je vypúšťaných čoraz viac satelitov. Drevené družice zhoria bez toho, aby do atmosféry uvoľňovali škodlivé látky alebo spôsobovali únik úlomkov.

„Veľmi nás znepokojuje skutočnosť, že všetky satelity, ktoré sa znovu dostávajú do zemskej atmosféry, horia a vytvárajú malé častice oxidu hlinitého, ktoré budú plávať v horných vrstvách atmosféry ešte mnoho rokov,“ uviedol pre BBC profesor na Kjótskej univerzite a bývalý japonský astronaut Takao Doi.

„Časom to ovplyvní aj životné prostredie na Zemi. Ďalšou fázou bude vývoj inžinierskeho modelu družice, následne zostrojíme funkčný model,“ dodal.

Použité drevené materiály budú vysoko odolné voči zmenám teploty, ako aj slnečnému svetlu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet