Na hlavný obsah

Kanonier Lewandowski sa stal futbalistom roka podľa FIFA

Medzi trénermi obhájil prvenstvo Klopp.

Kanonier Lewandowski sa stal futbalistom roka podľa FIFA
Poliak Robert Lewandowski sa stal najlepším hráčom v rámci slávnostného udeľovania cien Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) za rok 2020. Foto: TASR/AP

Poliak Robert Lewandowski získal vo štvrtok (17. 12.) ocenenie Hráč roka podľa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) 2020. Útočník Bayernu Mníchov zvíťazil v ankete prvýkrát, keď zdolal ďalších finalistov – Argentínčana Lionela Messiho a Portugalčana Cristiana Ronalda. Pre pandémiu koronavírusu sa galavečer uskutočnil virtuálne.

Tridsaťdvaročný Lewandowski dal v predchádzajúcej sezóne 55 gólov vo všetkých súťažiach a Bayernu pomohol k zisku treble – k triumfu v Bundeslige, Nemeckom pohári i Lige majstrov. Lewandowského už vyhlásili za najlepšieho hráča v Nemecku, ocenenie dostal aj od Európskej futbalovej únie (UEFA). Francúzsky magazín France Football tento rok prestížne ocenenie Zlatá lopta neudelil.

„Som veľmi hrdý, je to veľký deň pre mňa i pre Bayern. Chcel by som sa podeliť o ocenenie s mojimi spoluhráčmi, trénermi a členmi realizačného tímu. Je to neuveriteľný pocit držať v rukách túto trofej. Bol to veľmi náročný rok, v ktorom sme vyhrali všetko, čo sa dalo. Vrcholom bol nepochybne triumf v Lige majstrov,“ uviedol Lewandowski.

Za najlepšiu futbalistku vyhlásili Angličanku Lucy Bronzeovú z Manchestru City, ktorá v uplynulej sezóne vyhrala s tímom Olympique Lyon piatykrát Ligu majstrov. Najlepším brankárom sa stal nemecký reprezentant Manuel Neuer – Lewandowskeho spoluhráč z Bayernu Mníchov.

Poctu pre najlepšieho trénera si rovnako ako vlani vyslúžil nemecký kouč Jürgen Klopp, ktorý priviedol FC Liverpool k prvému anglickému ligovému titulu od roku 1990. „Ďakujem všetkým hráčom a trénerom, s ktorými spolupracujem. Dlhé roky sme snívali o zisku titulu v Premier League, v lete sa nám to konečne podarilo. Som rád, že sme potešili našich verných fanúšikov. Bez nich je to na štadiónoch ťažké,“ priznal Klopp.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport