Na hlavný obsah

Kim Čong-un sa údajne nechal zaočkovať proti koronavírusu

Experimentálnu čínsku vakcínu mala využiť aj jeho rodina.

Kim Čong-un sa údajne nechal zaočkovať proti koronavírusu
Severokórejský vodca Kim Čong-un počas inšpekcie protivzdušnej obrany v Severnej Kórei. Foto: TASR/AP

Severokórejský vodca Kim Čong-un a jeho rodina sa už údajne zaočkovali proti koronavírusu. Experimentálne vakcínu im poskytla Čína, uviedol pre agentúru Reuters americký analytik Harry Kazianis s odvolaním sa na zdroje z japonskej rozviedky. Niektorí experti však vyjadrili pochybnosti, že by Kim experimentálne vakcínu užil.

„Kim Čong-un a niekoľko členov severokórejského vedenia a Kimovej rodiny boli v posledných dvoch alebo troch týždňoch očkovaní proti koronavírusu vďaka experimentálnej vakcíne dodanej čínskou vládou,“ napísal Kazianis, ktorý pôsobí ako riaditeľ kórejských štúdií pri washingtonskom inštitúte Center for the National Interest.

Zatiaľ nie je jasné, ktorá firma mohla vakcínu poskytnúť. Kazianis pripomenul, že vakcínu proti koronavírusu vyvíjajú najmenej tri čínske spoločnosti – Sinovac, CanSinoBio a Sinopharm.

Ani jeden prípad?

Čína správu o poskytnutí vakcín Kimovi nepotvrdila ani nevyvrátila. Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia Chua Čchun-jing na utorkovej (1. 12.) tlačovej konferencii povedala, že o tejto záležitosti nepočula.

Niektorí odborníci správu spochybnili. „Kim by takto neriskoval, keď má množstvo úkrytov, kde sa môže zdržiavať v takmer úplnej izolácii,“ vyhlásil expert na infekčné choroby Čche Čung-hun, ktorý v roku 2012 utiekol z KĽDR do Južnej Kórey. Iný analytik sa domnieva, že by dal Kim skôr prednosť otestovanej európskej vakcíne pred čínskou.

Severná Kórea nepotvrdila na svojom území žiadny prípad nákazy koronavírusom. Juhokórejská rozviedka ale uviedla, že vírus sa v KĽDR mohol vyskytnúť vzhľadom na to, že pred uzavretím hraníc koncom tohtoročného januára Severná Kórea udržiavala obchodné i ďalšie styky s Čínou, kde sa objavili vôbec prvé prípady ochorenia COVID–19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet