Na hlavný obsah

Komunistickí pohlavári Stalin a Gottwald prišli po takmer 70 rokoch o čestné občianstvo Bratislavy

Posmrtne ho získal pápež Ján Pavol II.

Komunistickí pohlavári Stalin a Gottwald prišli po takmer 70 rokoch o čestné občianstvo Bratislavy
Na kombosnímke zľava prvý komunistický prezident Československa Klement Gottwald a sovietsky diktátor Josif Stalin. Foto: TASR/ koláž RTVS

Mesto Bratislava odňalo čestné občianstvo sovietskemu diktátorovi Josifovi Stalinovi a prvému komunistickému prezidentovi Československa Klementovi Gottwaldovi. Čestné občianstvo, naopak, udelilo in memoriam pápežovi Jánovi Pavlovi II. Vo štvrtok (17. 12.) o tom rozhodlo bratislavské mestské zastupiteľstvo.

Udelenie čestného občianstva Jánovi Pavlovi II. má byť ocenením jeho výnimočného vzťahu k Slovensku a k Bratislave, vyjadrením vďaky a úcty k jeho osobnosti, ako aj spolupatričnosti s jeho odkazom. Pápež Ján Pavol II. navštívil Slovensko trikrát, pričom vždy prišiel aj do Bratislavy.

Pre zrušenie čestného občianstva Bratislavy Klementovi Gottwaldovi a Jozefovi Vissarionovičovi Stalinovi sa rozhodlo hlavné mesto pre ich konanie, ktoré, ako tvrdí, nebolo zlučiteľné s takýmto ocenením. Stalinovi čestné občianstvo udelili v roku 1946 a Gottwaldovi v roku 1948. Obaja zomreli v roku 1953.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny