Na hlavný obsah

Koronakríza podľa štatistikov Slovákom platy neovplyvnila

Najviac mzdy rástli vo verejnej správe a obrane.

Koronakríza podľa štatistikov Slovákom platy neovplyvnila
Ilustračná snímka Foto: TASR

Priemerná mesačná mzda na Slovensku v predposlednom kvartáli medziročne vzrástla o 4,2 percenta na 1 113 eur, rast potiahol najmä verejný sektor. Informoval o tom v piatok (4. 12.) Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

„Nestabilné obdobie spôsobené pandémiou ochorenia COVID-19 v 3. štvrťroku zatiaľ výraznejšie nezasiahlo do rastu miezd,“ okomentovali štatistici s tým, že v 3. štvrťroku mesačné mzdy medziročne zvýšili v priemere o 45 eur.

„Po zohľadnení miery inflácie rast reálnej mzdy dosiahol 2,7 percenta. Sezónne očistená priemerná mzda oproti 2. štvrťroku 2020 vzrástla o 6,7 percenta,“ dodali štatistici.

V jedenástich odvetviach hospodárstva bola mzda nižšia ako je priemer, v ôsmich, naopak, vyššia. „Najnižšiu priemernú nominálnu mzdu pod úrovňou 780 eur mali zamestnanci v ubytovacích a stravovacích službách, ostatných činnostiach a v stavebníctve,“ spresnili štatistici. Naopak, najvyššia priemerná mesačná mzda nad úrovňou 1 800 eur, bola v odvetviach informácie a komunikácia, dodávka elektriny, plynu a pary, ako aj finančné a poisťovacie činnosti.

Najviac v hlavnom meste

V priemysle vzrástla priemerná mzda o 2,1 percenta a v oblasti obchodu o 1,5 percenta. Oproti rovnakému obdobiu vlaňajška vzrástla vo všetkých sledovaných odvetviach. V administratíve rástli mzdy o 0,3 percenta, vo verejnej správe a obrane o 10,5 percenta, vo vzdelávaní o 10,2 percenta, v zdravotníctve a sociálnej pomoci o 6,7 percenta a v odborných, vedeckých a technických činnostiach o 6,1 percenta.

„Vo všetkých krajoch priemerná mzda medziročne vzrástla, najvyšší relatívny prírastok, až o 7,7 %, sa prejavil v Prešovskom kraji,“ vyzdvihli štatistici, kde sa pohybovala od 893 eur. V Trnavskom kraji ľudia zarábali v priemere 1 064 eur, najviac v Bratislavskom kraji, a to 1 358 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika