Na hlavný obsah

Za korupciu na žilinských súdoch dostali prevažne podmienky

Špecializovaný trestný súd uznal všetkých obžalovaných za vinných.

Za korupciu na žilinských súdoch dostali prevažne podmienky
Na snímke hlavný obžalovaný František Tóth alias Veľký Fero sedí v pojednávacej miestnosti na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Foto: TASR/ Jaroslav Novák

V kauze korupcie na žilinských súdoch uznal Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v piatok (4. 12.) v Pezinku za vinných všetkých piatich obžalovaných. Trojici obžalovaných, a to konkrétne Františkovi Tóthovi známemu ako „Veľký Fero“, Ľubošovi Mahdoňovi a Františkovi Salingerovi známemu ako „Malý Fero“ uložil súd podmienečné tresty.

V prípade Antona Bajdíka súd uložil súhrnný nepodmienečný trest v dĺžke tri roky, keďže obžalovaný si už odpykáva trest v inom prípade. Patrikovi Murzovi súd uložil finančný trest. Pätica sa na predošlom pojednávaní 20. novembra priznala k trestným činom prijímania úplatku a podplácania.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na päticu mužov vrátane Tótha z trestných činov prijímania úplatku, zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti a z pokračovacieho prečinu podplácania na začiatku augusta. ŠTS začal konať v prvej polovici novembra.

Muži mali poskytovať v rokoch 2015 až 2019 úplatky vo výške 5 000, 7 000, 10 000, 22 0000 až 100 000 eur. Úplatkami mali obžalovaní ovplyvňovať rozhodnutia sudcov na Krajskom a Okresnom súde v Žiline. Financie im mali odovzdávať prostredníci obvinených a odsúdených osôb, aby tí boli zbavení spod obžaloby, podmienečne prepustení na slobodu, podmienečne odsúdení a podobne.

V rámci septembrovej akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Plevel, ktorá súvisela s korupčnou trestnou činnosťou pätice, polícia zadržala 11 osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko