Na hlavný obsah

Krajčí prinesie na vládu návrh sprísnenia opatrení, situácia je kritická

Trvať by mohli aj niekoľko týždňov.

Situácia na Slovensku je nepochybne kritická a trend nepriaznivý, uviedol v stredu 30. decembra minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Myslí si, že je namieste uvažovať o zavedení prísnejších opatrení, ako sú tie, ktoré sú aktuálne v platnosti. „Zavedenie prísnejších opatrení už od 4. januára by bolo oveľa zmysluplnejšie a takýto návrh predložím aj na vládu,“ oznámil Krajčí a dodal, že zavedenie veľmi prísnych opatrení po dobu aspoň niekoľko týždňov sa javí ako účinné riešene na stlačenie reprodukčného čísla infekcie.

Inštitút zdravotníckych analýz očakáva k 11. januáru počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19 v rozmedzí 3 000 až 3 500 pacientov, čo je podľa ministra nepochybne kritická hodnota. Dosah aktuálneho vývoja pandémie bude zároveň možné sledovať až s odstupom niekoľkých dní.

„Predpokladám však, že efekt súčasných opatrení nebude natoľko výrazný, aby našu krajinu v COVID automate presunul od 10. januára zo súčasnej čiernej fázy,“ zhodnotil minister aktuálnu situáciu. Vláda schválila zavedenie COVID automatu na území Slovenskej republiky od 10. januára a minister sa o to bude striktne zasadzovať.

Predčasné uvoľnenie opatrení by podľa ministra viedlo k opätovnému zhoršeniu situácie. Tvrdé opatrenia, ktoré chce zaviesť, môžu zamedziť množstvu odvrátiteľných úmrtí, znížiť enormný tlak na nemocnice a vytvoriť priestor na postupnú vakcináciu zdravotníkov, zamestnancov a klientov zariadení sociálnych služieb ako aj najrizikovejšej skupiny obyvateľstva.

Sprísnenie opatrení je pripravená podporiť aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá sa tak vyjadrila prostredníctvom svojho hovorcu Martina Strižinca. O svojom postoji informovala aj ministra vnútra.

Prezidentka Zuzana Čaputová je vzhľadom na vážnosť situácie v súvislosti s koronavírusom pripravená vládu v sprísnení opatrení podporiť. Informovala o tom aj ministra zdravotníctva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko