Na hlavný obsah

Krajiny EÚ obdržia viac než 10 miliónov dávok vakcíny ešte v roku 2020

Oproti USA je to vyše polovičné množstvo.

Krajiny EÚ obdržia viac než 10 miliónov dávok vakcíny ešte v roku 2020
Nákladné auto opúšťa sídlo nemeckej biotechnologickej spoločnosti BioNTech. Foto: TASR/AP

Nemecká firma BioNTech v utorok (22. 12.) uviedla, že do konca tohto roka dodá Európskej únii 12,5 milióna dávok vakcíny proti koronavírusu, ktorú vyvinula spolu s americkou farmaceutickou spoločnosťou Pfizer. Riaditeľ spoločnosti Sean Maretta je presvedčený, že vakcína bude účinná aj proti novému kmeňu koronavírusu, ktorý sa objavil v Británii, informovali agentúry Reuters a DPA.

„Objem prisľúbených vakcín je viac než polovičný v porovnaní s 20 miliónmi očakávaných dodávok, ktoré poputujú do Spojených štátov,“ povedal Maretta. Očkovanie vyžaduje dve dávky podané v rozmedzí troch týždňov, počiatočná dodávka pre Úniu tak vystačí pre 6,25 milióna ľudí. Do 26. decembra by mala byť vakcína dodaná do všetkých krajín EÚ, ktoré o to požiadajú, aby sa mohlo o deň neskôr začať očkovanie, uviedol BioNTech.

Oznámenie firmy nasleduje po pondelkovom (21. 12.) podmienečnom schválení vakcíny Pfizer / BioNTech na trhu EÚ zo strany Európskej komisie. Vakcíny sú v súčasnosti uskladnené v továrni Pfizeru v belgickom meste Puurs, kde sa tiež vyrábajú. Vo februári by sa produkcia mala rozšíriť do závodu v nemeckom Marburgu, ktorý bude schopný vyrábať 750 miliónov dávok vakcíny ročne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet