Na hlavný obsah

Ľad ho dokonale zakonzervoval. Objavili mláďa pravekých vlkov

Bolo predkom súčasných vlkov.

V permafroste kanadského Yukonu objavili mimoriadne zachované vlčie mláďa, ktoré je staré zhruba 56 000 rokov. Mladú samičku, ktorá dostal meno Zhur, objavil v oblasti Klondike neďaleko mesta Dawson zlatokop pri odstraňovaní zmrznutého bahna. Podľa vedcov je to „najstarší, najúplnejší vlk“, informuje spravodajský portál CNN.

„Múmia je taká kompletná, že má v podstate všetku kožu, väčšinu kožušiny, má prítomné všetky mäkké tkanivá,“ vyjadrila sa pre CNN Julie Meachen z Des Moines University, jedna z autorov štúdie o náleze publikovanej v žurnále Current Biology. Výborný stav pravekého zvieraťa umožní lepšie preskúmať, ako mohlo žiť.

S pomocou röntgenu vedci určili, že šteňa bolo staré šesť alebo sedem týždňov v čase, keď sa zachovalo v permafroste. Analýza stabilných izotopov zase odhalila, že vĺča žilo v čase, keď ustupovali ľadovce. Keďže malo prístup k sladkej vode, odborníci predpokladajú, že sa živili prevažne z vodných zdrojov – rybami a vodnými vtákmi.

Na základe analýzy DNA vedci určili, že šteňa je potomkom pravekých vlkov. Ide o predkov súčasných vlkov z Ruska, Sibíri a Aljašky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet