Na hlavný obsah

Liečebný dom Machnáč je v havarijnom stave, zachrániť by ho mohlo vyvlastnenie

Národná kultúrna pamiatka roky chátra.

Liečebný dom Machnáč je v havarijnom stave, zachrániť by ho mohlo vyvlastnenie
Budova bývalého liečebného domu Machnáč v Trenčianskych Tepliciach, patrí medzi vrcholné diela funkcionalistickej architektúry u nás. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ikonická funkcionalistická stavba liečebného domu Machnáč v Trenčianskych Tepliciach márne čaká na svoju rekonštrukciu. Zachrániť by ju mohlo vyvlastnenie vo verejnom záujme. Informovali o tom vo štvrtok (3. 12.) na tlačovej konferencii v Trenčianskych Tepliciach zástupcovia Spoločnosti Jaromíra Krejcara (SJK), ktorá sa o záchranu pamiatky snaží.

„Celú aktivitu robíme preto, aby poskytla priestor na riešenie toho najvážnejšieho problému, ktorý v spojitosti s Machnáčom pretrváva, a to je netransparentné majetkové pozadie a dlhodobý nezáujem majiteľov riešiť tento stav,“ povedal riaditeľ SJK Martin Zaiček. Po tom, ako podľa neho stroskotali akékoľvek snahy o komunikáciu s majiteľom i o odkupnej cene, je jediným riešením iniciovať vyvlastnenie budovy. „My to nechceme vyvlastniť za euro, majitelia ponúkli Machnáč Ministerstvu kultúry SR za sumu 1,5 milióna eur. Všeobecná hodnota objektu nie je 1,5 milióna eur, máme nezávislý znalecký posudok, ktorý hovorí, že technická hodnota objektu je 37 000 eur,“ doplnil. Organizácia chce financie získať cez verejnú zbierku, vyvlastnenie, o ktoré chce SJK požiadať, má byť otázkou niekoľkých týždňov.

„Verejným záujem je v prvom rade ochrana a obnova národného kultúrneho dedičstva,“ podčiarkol Zaiček. Zámer podľa Bohunky Koklesovej, rektorky Vysokej školy výtvarných umení a predsedníčky správnej rady SJK, podporujú okrem rezortu kultúry i ďalší partneri zo súkromného sektora či miestnej samosprávy.

„Machnáč chátra, neustále mení majiteľov a skutočný majiteľ takmer oň nejaví žiaden záujem, preto sa dostávame vďaka iniciatíve SJK do bodu zlomu,“ spomenula primátorka Trenčianskych Teplíc a členka správnej rady SJK Zuzana Frajková Ďurmeková. Tá je podľa svojich slov pripravená podporiť akúkoľvek iniciatívu na záchranu budovy. Potenciál jej obnovy vidí i v chýbajúcom kultúrnom zázemí pre mesto.

Na obnovu liečebného domu existuje už i architektonická štúdia, ktorá vychádza z pôvodnej podoby pamiatky. „Chceme, aby z Machnáča bolo otvorené centrum, ktoré bude prístupné širokej verejnosti. Bude medzinárodným centrom, ktoré bude umelecké aktivity do seba spájať,“ priblížila Zuzana Jakalová, kurátorka Galérie mesta Bratislavy.

Aktuálny nájomca vyvlastnenie odmieta

Náklady na obnovu Machnáča odhadli na hranicu 12 až 15 miliónov eur, čo podľa neziskovej organizácie nie je možné zrealizovať bez podpory verejných zdrojov či finančnej pomoci zo zahraničia. Záujem o pomoc prejavilo i mesto Trenčín, ktoré chce riešiť, ako zahrnúť obnovu do projektu Európskeho hlavného mesta kultúry 2026.

Na tlačovú konferenciu prišli i zástupcovia občianskeho združenia Machnáč, ktoré vzniklo koncom septembra. Dostavil sa tam s nimi i Milan Baláž, konateľ českej spoločnosti Keorlen Trade, ktorá je právoplatným nájomcom budovy. Tú chcú podľa svojho zámeru obnoviť a prestavať na domov sociálnych služieb. Odmietajú vyvlastnenie a tvrdia, že komunikujú s mestom aj Ministerstvom kultúry (MK) SR, čo primátorka dementovala. Poukázala na to, že sa ozvali až minulý týždeň po tom, čo neprebrali zásielky, neplatili dane či pokutu od pamiatkarov.

Okresný súd Trenčín vydal na základe požiadavky MK SR opatrenie, ktorým zakázal ďalej nakladať s majetkom. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné. Spoločnosť Jaromíra Krejcara nesie meno architekta, ktorý vytvoril pôvodný návrh, podľa ktorého Machnáč postavili. V čase svojho vzniku bola stavba jednou z najdrahších v Československu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko