Na hlavný obsah

Lipšic potvrdil kandidatúru na post špeciálneho prokurátora

Je to legitímny krok, reaguje Kolíková.

Lipšic potvrdil kandidatúru na post špeciálneho prokurátora
Na snímke vpravo advokát Daniel Lipšic. Foto: TASR

Advokát i exminister spravodlivosti a vnútra Daniel Lipšic bude kandidovať na post špeciálneho prokurátora, potvrdil to pre TASR. Šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) majú poslanci Národnej rady (NR) SR voliť na schôdzi, ktorá sa začína 26. januára 2021. Nominácie sa môžu podávať do 8. januára. Eviduje ich parlamentný ústavnoprávny výbor. Jeho šéf Milan Vetrák (OĽANO) uviedol, že zatiaľ im neprišla žiadna nominácia.

„Lipšicova kandidatúra nie je prekvapením a je to legitímny krok,“ reagovala na informáciu ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). „Myslím si, že doktor Lipšic vie ukázať veľmi veľa svojich kvalít ako potenciálny budúci špeciálny prokurátor,“ povedala novinárom po rokovaní vlády. Verí, že sa do voľby prihlási ešte veľa ďalších kandidátov.

Špeciálneho prokurátora volí a odvoláva parlament. Jeho funkčné obdobie je sedem rokov. O funkciu sa môže uchádzať občan SR, ktorý je voliteľný do NR SR a má aspoň 40 rokov. Musí mať minimálne 15-ročnú prax v právnickom povolaní a odbornú justičnú skúšku. Posledné dva roky pred vymenovaním nesmie byť vo funkcii prezidenta SR, člena vlády, poslanca NR SR, europoslanca či primátora.

Kandidáti prejdú verejným híringom v parlamentnom ústavnoprávnom výbore. Nový šéf ÚŠP sa bude voliť po tom, ako sa Dušan Kováčik vzdal tejto funkcie. Obvinený je zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny, z prijímania úplatku, zneužitia právomocí verejného činiteľa a ohrozovania utajovanej skutočnosti. Od 25. októbra je vo väzbe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko