Na hlavný obsah

Lyžiarska sezóna sa v tomto roku nezačne

EÚ sa snaží koordinovať lyžiarske strediská na kontinentálnej úrovni.

Lyžiarska sezóna sa v tomto roku nezačne
Na snímke večerné lyžovanie v lyžiarskom stredisku Remata. Foto: TASR

Minimálne do začiatku januára budúceho roka sa lyžiarska sezóna na Slovensku konať nebude. Potvrdil to minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nom. Sme rodina) na sociálnej sieti. Eviduje totiž jasnú a čerstvú informáciu z konzília odborníkov, že na piatkovom (4. 12.) zasadnutí pandemickej komisie odporučí sprísniť opatrenia – vrátane uzatvorenia zimných lyžiarskych stredísk.

„Už niekoľko dní, prakticky týždňov, táto téma rezonuje. My sme za ministerstvo dopravy pripravovali konkrétny a jasný protokol, za akých okolností si vieme predstaviť ponechať lyžiarske strediská otvorené,“ uviedol minister s tým, že odozvy od odborníkov z konzília sú jasné.

Na margo prevádzkovania lyžiarskych stredísk tento týždeň uviedol štátny tajomník rezortu diplomacie, že Európska komisia má vydať dokument, na základe ktorého sa bude otváranie zimných stredísk koordinovať na celoeurópskej úrovni. Takéto pokusy o koordináciu mali zabrániť cezhraničnej mobilite ľudí. Ak by však aj k dohode došlo, usmernenia Európskej únie (EÚ) by v tomto prípade mali skôr odporúčací charakter. Slovensko sa podľa Doležala môže rozhodnúť po svojom a tvrdí, že pre zimné strediská momentálne neplatia žiadne extra opatrenia a lanovky premávajú.

Ako tento týždeň poznamenal šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS), medzi členskými krajinami EÚ je počuť na túto problematiku protichodné názory. Ak však k nejakej európskej dohode dôjde, predpokladá, že to budú riešiť predsedovia vlád na samite budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko