Na hlavný obsah

Maďarské strany sa pohádali cez sociálnu sieť. Napriek tomu hlásia takmer hotovú spoluprácu

Most-Híd údajne kladie ultimáta.

Maďarské strany sa pohádali cez sociálnu sieť. Napriek tomu hlásia takmer hotovú spoluprácu
Na snímke sprava predseda Strany maďarskej komunity (SMK) Krisztián Forró a predseda Most-Híd László Sólymos. Foto: TASR

Maďarské strany sú na 95 % dohodnuté na spôsobe, ako môžu spolu fungovať. Po augustovej deklarácii o spolupráci sa začali intenzívne rokovania o obsahovej časti spolupráce, v rámci ktorej schválili 12 hlavných bodov. Rokovania sa týkali aj organizačnej stránky spoločnej strany, informoval predseda Strany maďarskej komunity (SMK) Krisztián Forró spoločne s predsedom Mosta-Híd Lászlóm Sólymosom.

Forró verí, že urobili ďalší krok k zjednoteniu a v budúcom roku by sa mohli sústrediť na hospodárske otázky a témy, ktoré sa týkajú nielen komunity, ale celého Slovenska. „Sú ešte otázky, ktoré sú otvorené. Hľadali sme k nim riešenia. V utorok (15. 12.) sme traja predsedovia viac ako päť hodín rokovali, aby sme našli spoločnú reč,” uviedol.

Ultimáta či čakanie na NAKA

Hnutie Spolupatričnosť však zverejnilo na sociálnej sieti status, v ktorom tvrdí, že dohoda nebude, ak si bude Most-Híd klásť ultimáta. Predstavitelia Mosta-Híd sa podľa hnutia ponáhľajú, lebo im môže čoskoro na dvere zaklopať Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Most-Híd reagoval na Spolupatričnosť tiež statusom na sociálnej sieti. Uviedol v ňom, že cesta k spoločnej strane vedie cez dôkladné a seriózne rokovania. Partneri majú byť k sebe féroví a čestní. Forró verí, že rokovania budú pokračovať.

Predseda SMK doplnil, že jeho strana a Most-Híd sa dohodli na tom, ako si vedia predstaviť budúcnosť a spoluprácu. „Týmto krokom sme sa dostali bližšie k jednote. Musíme vyhlásiť, že stále nemôžeme o jednote hovoriť, lebo musí byť čo najširšia,” doplnil s tým, že každý subjekt, ktorý chce úprimne pracovať na tom, aby mala komunita silné zastúpenie, sa môže pridať.

SMK, Most-Híd a hnutie Spolupatričnosť podpísali 20. augusta v Komárne deklaráciu o spolupráci maďarských strán. Za jednotlivé strany tak spravili predsedovia Krisztián Forró (SMK), László Sólymos (Most-Híd) a Szabolcs Mózes (Spolupatričnosť). Deklarácia mala byť potvrdením založenia spoločnej maďarskej politickej strany, ktorej vznik predstavitelia strán ohlásili 7. augusta v Bratislave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko