Na hlavný obsah

Matovič hrubo zavádzal, tvrdí Sulík

S nákupom antigénových testov to bolo podľa neho inak.

Matovič hrubo zavádzal, tvrdí Sulík
Vľavo predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) a podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Foto: TASR/ SITA/ koláž RTVS

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) reagoval na stredajšie (9. 12.) vyjadrenia premiéra Igora Matoviča (OĽANO) o nákupe antigénových testov. Premiér podľa neho zverejnil hrubo zavádzajúce informácie, hoci „najneskôr od minulého piatku presne vedel, že skutočnosť je diametrálne odlišná.“

Nákupom 16 miliónov antigénových testov poverila vláda ministerstvo hospodárstva 19. novembra s tým, že obstarávať má podľa zadania ministerstva zdravotníctva. „Už vtedy bolo jasné, že tento nákup sa do 2. decembra nedá stihnúť. Nie je možné od 19. novembra do 2. decembra obstarať testy v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní,“ reagoval na Matovičove slová, že nákup sabotoval a zdržiaval.

Zadanie na piatykrát

Sulík sa už k svojej úlohe nakúpiť 16 miliónov antigénových testov vyjadroval viackrát. Vo štvrtok (10. 12.) pripomenul, že správne a bezchybné zadanie na nákup testov dostal až na piatykrát. Prechádzajúce štyri obsahovali chyby a nedostatky a odporovali si s vyslovenou požiadavkou premiéra nakúpiť testy s najvyššou možnou špecificitou.

Finálnu verziu zadania dostalo ministerstvo hospodárstva v nedeľu 6. decembra. „Od siedmeho decembra sme tak začali obstarávať,“ uviedol Sulík. Ministerstvo momentálne konzultuje so záujemcami a vyhodnocuje ponuky. Následná šestnásťdňová lehota na prípadné pripomienky sa skončí 4. januára. Sulík potvrdil, že v ten alebo nasledujúci deň ministerstvo podpíše zmluvy a 7. januára bude možná prvá dodávka. „Ostro odmietam obvinenia, že tu niečo sabotujem,“ dodal.

Proti premiérovým vyjadreniam sa ohradila aj Sulíkova poradkyňa Jana Kiššová, ktorá sa za ministerstvo hospodárstva zúčastňuje stretnutí ústredného krízového štábu. „Ani jeden z prítomných za SaS nehlasoval za lockdown a pýtať sa, prečo sme sa neozvali, to je tiež jedno veľké klamstvo. Nie je pravda, že sme sa neozvali a nie je pravda, že sme za to hlasovali,“ vyjadrila sa.

Sulík tiež poukázal na nezmyselnosť prijatých opatrení, ktoré považuje za nesystematické a chaotické. „To, čo potrebujeme, je plán, je jedno, ako sa bude volať,“ dodal Sulík. Upozornil, že by sa mal uplatniť podobný postup, ako v prípade regiónu Oravy, kde sa tvrdými opatreniami a niekoľkonásobným plošným testovaním podarilo potlačiť epidémiu. „My sme stratili mesiac tým, že sme sa snažili vysvetliť Igorovi Matovičovi, aby upustil od celoplošného testovania a sústredil sa na postihnuté regióny,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko