Na hlavný obsah

Mesiac je v ideálnej fáze. Nočnú oblohu zaplavia meteory

Meteorický roj Geminidy bude na svojom maxime.

Mesiac je v ideálnej fáze. Nočnú oblohu zaplavia meteory
Meteorický roj Geminidy nad čínskym Xinglong Observatory. Foto: NASA/ Steed Yu, NightChina.net

V pondelok (14. 12.) sa meteorický roj Geminidy predvedie v plnej sile, bude možné pozorovať až 70 meteorov za hodinu. V Českej republike to bude dokonca až 90 meteorov za hodinu. Roj je činný od 11. do 17. decembra a práve v pondelok je jeho aktivita na maxime.

Podmienky na pozorovanie meteorov majú byť výborné, keďže Mesiac je v nove a nebude rušiť nočnú oblohu svojím svitom. Ako informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied Monika Tináková, v decembri bude okrem Geminíd aktívny aj meteorický roj U Midy či Ursidy a ďalekohľadom bude pozorovateľná aj kométa 141P/Machholz 2.

Názov meteorického roja Geminidy pochádza z latinského názvu súhvezdia Blíženci (Gemini). Z tohto miesta, presnejšie východne od dvoch najžiarivejších hviezd súhvezdia Castor a Pollux, meteory počas celej doby aktivity roja aj zdanlivo vylietavajú. Ide o veľmi koncentrovaný roj – z fotografických pozorovaní vychádza priemer roja na 22 miliónov kilometrov.

„Pre porovnanie – priemer meteorického roja Orioníd je 56 miliónov kilometrov. V oblasti maxima je viac jasnejších meteorov, keďže hustejšie centrálne vlákno obsahuje väčšie zastúpenie väčších čiastočiek,“ priblížil Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

Roj nesie planétka

Najbežnejším materským telesom meteorických rojov pritom býva kométa, divadlo Geminíd je dielom drobiacej sa planétky MP 3200 Phaethon. Žiariaci roj na oblohe je výsledkom prachových a ľadových častíc, ktoré pri prelete zemskou atmosférou horia.

Planétka Phaethon sa približne každých 524 dní v dôsledku svojej dráhy priblíži do vzdialenosti 0,14 AU (1 AU – astronomická jednotka = 149 597 870,700 kilometrov) od Slnka, čím sa dostane aj blízko dráhy Zeme. Napríklad 10. decembra 2007 preletela „len“ 18 miliónov kilometrov od Zeme. Výpočty naznačujú, že v roku 2093 by to dokonca mali byť len tri milióny kilometrov.

Prvé správy o roji Geminidy pochádzajú z roku 1862. V tom čase bol veľmi slabý, frekvencia nepresiahla 30 meteorov za hodinu. V polovici minulého storočia sa zdvojnásobila, do roku 1990 nabrala súčasné hodnoty. Predpokladá sa, že do konca 21. storočia roj celkom zmizne.

Meteorický roj Geminidy.Foto: NASA/Yin Hao
Foto: NASA/Yin Hao

Kométa zažiari na Vianoce

Meteorický roj U Midy alebo Ursidy, objavený 22. decembra 1945 na Skalnatom plese Antonínom Bečvářom a jeho spolupracovníkmi, bude najaktívnejší 22. decembra. Roj je činný od 17. do 26. decembra. Svoreň objasnil, že radiant leží blízko Polárky v súhvezdí Malého medveďa , ktorý sa ľudovo nazýva Malý voz.

„Roj súvisí s krátkoperiodickou kométou Tuttle s obežnou dobou 13,6 roka. V maxime je možné vidieť približne desať meteorov za hodinu,” povedal docent astronóm. Podmienky na pozorovanie budú podľa neho priemerné, keďže Mesiac je počas maxima v prvej štvrti.

Počas Vianoc bude malým ďalekohľadom viditeľná kométa 141P/Machholz 2. Svoreň vysvetlil, že ide o krátkoperiodickú kométu z Jupiterovej rodiny s obežnou dobou 5,33 roka.

„Bola objavená v roku 1994 počas náhleho zjasnenia spôsobeného rozpadom. Pozorovateľná bude dve až tri hodiny večer nad západným obzorom. Kométa prejde v decembri zo súhvezdia Kozorožca do súhvezdia Vodnára,“ uviedol. Zároveň dodal, že najbližšie popri Slnku prejde 15. decembra a najväčšiu jasnosť 8,5 magnitúdy dosiahne 24. decembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko