Na hlavný obsah

Milióny za dolapenie lídrov Tigrajcov. Etiópia vypísala odmenu za informácie

Predpokladá, že sa skrývajú v horách.

Milióny za dolapenie lídrov Tigrajcov. Etiópia vypísala odmenu za informácie
Utečenci z Tigraja utekajúci so svojim majetkom pred konfliktom v regióne. Foto: SITA/AP

Etiópske úrady ponúkli desať miliónov Birr (viac ako 210 000 eur) za informácie o tom, kde sa skrývajú vodcovia povstalcov z Tigraja, ktorí viedli boje proti etiópskej armáde. Tie skončili po mesiaci na konci novembra a podľa všetkého ich neprežili stovky ľudí.

Informáciu o vypísaní odmeny vysielala etiópska štátna televízia EBC a neskôr ju na twitteri zverejnila aj vládna skupina zodpovedná za riešenie konfliktu. Podľa agentúry Reuters sa vodcovia Ľudového oslobodzovacieho frontu Tigraja (TPLF) zrejme skrývajú v horách.

Autonómny región Tigraj, ktorý leží na severe Etiópie, bol v čase bojov odrezaný od komunikačných prostriedkov. Presné informácie o konflikte preto stále nie sú známe. Odhaduje sa, že o život prišli až tisíce ľudí a takmer milión obyvateľov pre boje opustilo domovy.

Spojenci Etiópie majú podľa Reuters obavy o zachovanie stability v krajine. V Etiópii sídlia úrady Africkej únie a doteraz ju považovali za diplomatickú oporu v regióne. Oceňovali aj jej účasť v mierových misiách v Somálsku a Južnom Sudáne.

Konflikt v regióne Tigraj prepukol po tom, ako vláda obvinila TPLF z krádeže zbraní na vojenskej základni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet