Na hlavný obsah

Môžeme mať otvorené, bránia Donovaly rozhodnutie pustiť lyžiarov na svah

Stredisko prosí návštevníkov o dodržiavanie pravidiel.

Môžeme mať otvorené, bránia  Donovaly rozhodnutie pustiť lyžiarov na svah
Na videosnímke údolná stanica lyžiarskeho strediska na Donovaloch v piatok 4. decembra. Foto: parksnow.sk

Lyžiarske stredisko na Donovaloch otvorilo v piatok (4. 12.) lyžiarsku sezónu. Lyžuje sa zatiaľ v časti Záhradište a v prevádzke je aj večerné lyžovanie. Informovalo o tom na sociálnej sieti. Zároveň zdôraznilo, že za aktuálne platnej legislatívy môže byť otvorené.

K dispozícii sú zjazdovky pri Lomenej pome a pri vleku P2 v celkovej dĺžke 1,2 kilometra.

„Ako každý rok, tak aj teraz otvárame medzi prvými na Slovensku. Stredisko sa pripravuje na sezónu niekoľko mesiacov, otvorili sme, ako sme plánovali. Nasnežili, podmienky sú veľmi dobré, momentálne sneží. Máme tu okolo stovky lyžiarov. Zatiaľ neexistuje usmernenie, prípadne vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorá by prevádzku zimného strediska zakazovala,“ konštatoval šéf Parku Snow Donovaly Branislav Veľký s tým, že ak by bola a vošla do platnosti, budú to, samozrejme, rešpektovať.

Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) vo štvrtok (3. 12.) povedal, že minimálne do začiatku januára budúceho roka sa lyžiarska sezóna na Slovensku konať nebude. Ako dôvod uviedol, že podľa jeho informácií konzílium odborníkov odporučí na piatkovej pandemickej komisii sprísnenie opatrení – a to vrátane uzavretia lyžiarskych stredísk.

Moc má hlavný hygienik

„Prosíme návštevníkov, aby striktne dodržiavali všetky protipandemické opatrenia, teda odstupy minimálne dva metre v koridoroch pred turniketmi, pokladňami, prípadne inde, mali vhodným a dostatočným spôsobom prekrytú tvár a dodržiavali prísnu hygienu rúk,“ upozorňuje stredisko.

„Momentálne neexistujú žiadne obmedzenia alebo nariadenia, ktoré by obmedzovali prevádzku lyžiarskych stredísk,“ potvrdil šéf rezortu dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) s tým, že jediný, kto to dokáže obmedziť, je hlavný hygienik.

Fungovať môžu do pondelka

Cieľom rezortu dopravy je nechať otvorené strediská, ale za sprísnených podmienok. „Aby tam bol organizovaný poriadok a nie neorganizovaný chaos. My dávame jasné pravidlá, je to postavené na testovaní, nosení rúšok, dodržiavaní odstupov, zatvorených reštauráciách, a tak ďalej,“ uzavrel Doležal.

Od pandemickej komisie minister očakáva vecnú a konštruktívnu diskusiu o osude tohtoročnej lyžiarskej sezóny. Komisia má odporúčací charakter pre krízový štáb, respektíve vládu. Status quo je podľa neho momentálne taký, že minimálne do pondelka (7. 12.) lyžiarske strediská fungujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet