Na hlavný obsah

Na pobrežie tichomorského ostrova vyplavilo viac než pol tony kokaínu

Väčšinu už policajti spálili.

Polícia Marshallových ostrovov ohlásila nález viac ako 600 kilogramov kokaínu schovaného pod palubou lode, ktorú k ostrovom niesol morský prúd pravdepodobne niekoľko rokov. Generálny prokurátor tohto tichomorského štátu pridruženého k USA Richard Hickson oznámil, že sa plavidlo našlo minulý týždeň pri atole Ailuk.

Pod palubou lode bolo v sáčkoch 649 kilogramov kokaínu. Podľa Hicksona je najpravdepodobnejšie, že prúd unášal loď cez Tichý oceán od Strednej alebo Južnej Ameriky. „Mohlo to byť rok alebo dva,“ povedal.

Polícia v stredu (16. 12.) oznámila, že drogu našli vo viacerých kilogramových sáčkoch označených písmenami KW. Tie spálili v utorok s výnimkou dvoch balení, ktoré odovzdajú americkému Úradu na boj proti drogám (DEA) na analýzu.

Na Marshallových ostrovoch často končí odpad unášaný mesiace aj roky tichomorskými prúdmi. V predošlých dvadsiatich rokoch to boli aj drogy, ale tak objemná „zásielka“ ako tá najnovšia ešte nájdená nebola, napísala agentúra AFP. Úrady na Marashallových ostrovoch majú pre tieto nálezy najrôznejšie vysvetlenia. Domnievajú sa, že pašeráci svoje zásielky nechajú napospas živlom, keď im hrozí dolapenie alebo keď sa stratia v búrke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet