Na hlavný obsah

Na Slovensko dorazili prvé vakcíny, všetko je pripravené na očkovanie proti COVID-19

Medzi prvými zaočkovanými budú lekári a epidemiológovia.

Na Slovensko dorazili prvé vakcíny, všetko je pripravené na očkovanie proti COVID-19
Zásielka vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR

Na Slovensko v sobotu (26. 12.) dorazila prvá zásielka vakcín na prevenciu ochorenia COVID-19, prebral ich Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL). Preberanie vakcín sa uskutočnilo za prísnych teplotných i bezpečnostných podmienok, vakcíny boli uskladnené v termoboxe vo Fakultnej nemocnici Nitra. „Celý proces bol vopred organizovaný a naplánovaný: od otvorenia termoboxu po uskladnenie vakcín ubehli menej ako 3 minúty. Môžeme potvrdiť, že všetko je pripravené na očkovanie,“ uviedol na sociálnej sieti ŠÚKL.

V Nitre by mali v sobotu večer ako prvého Slováka zaočkovať profesora a lekára Vladimíra Krčméryho a spolu s ním aj ďalších epidemiológov z konzília odborníkov, Krčméry to potvrdil pre denník SME.

„Očkovanie proti Covidu-19 bude mať premiéru už dnes o 19.00 h v Nitre. Zajtra (27. 12.) bude pokračovať očkovaním zdravotníkov a zástupcov kritickej infraštruktúry v nemocniciach v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici a v Košiciach,“ dodalo po príchode vakcíny ministerstvo zdravotníctva.

Vakcína, ktorá v sobotu dorazila na Slovensko, sa podáva v dvoch dávkach do ramena, pričom odstup medzi dávkami je 21 dní. Celkovo má Slovensko nakontrahovaných 18 miliónov vakcín a preočkovať by sa malo 3,3 milióna obyvateľov.

V prvej vlne by mali byť zdravotníci, zamestnanci domovov sociálnych služieb či pracovníci kritickej infraštruktúry. Očkovacia látka bude širokej verejnosti na Slovensku k dispozícii zrejme okolo Veľkej noci na budúci rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko