Na hlavný obsah

Nákupy z Británie budú drahšie. K tovaru sa pripočítajú daň i clo

Nové podmienky začnú platiť od nového roku.

Nákupy z Británie budú drahšie. K tovaru sa pripočítajú daň i clo
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Od 1. januára 2021 sa musia podnikatelia aj občania pri objednávaní tovaru z Veľkej Británie pripraviť na uplatňovanie colných predpisov ako v prípade tretích krajín.

Pri zásielkach do 22 eur občan nebude platiť clo ani daň z pridanej hodnoty (DPH). Ak bude zásielka vo vyššej hodnote, nakupujúci zaplatí DPH. Pri zásielke od 150 eur zaplatí aj clo.

Podobné povinnosti čakajú aj firmy. Na vyclievanie musia mať tzv. číslo EORI, ktoré je platné v celej Európskej únii a používa sa pri podávaní colného vyhlásenia v každom z členských štátov. Ak už firmy takéto číslo majú, nemusia vybavovať ďalšie, bude platiť aj pre obchodovanie s Veľkou Britániou.

Finančná správa pomáha chatboxom

Fyzické osoby aj firmy môžu na preclievanie využiť služby špedičných alebo logistických firiem. Povinnosti si môžu splniť aj sami – bez zastupovania. Na to však potrebujú znalosť colných predpisov, ako aj zriadenú elektronickú komunikáciu s colnými orgánmi.

Finančná správa už zaznamenala zvýšený nápor na získanie čísla EORI a pripravila špecializovanú podstránku k brexitu s informačnými materiálmi a návodmi. K dispozícii je tiež chatbox Taxana, ktorý ovláda celý proces preclievania a je pripravený odpovedať na všetky otázky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika