Na hlavný obsah

Namíbia vyhlásila aukciu, predá 170 slonov

Vlani predávali byvoly, žirafy alebo gazely.

Namíbia vyhlásila aukciu, predá 170 slonov
Slon sa ochladzuje v malom rybníku. Foto: TASR/AP

Štát na juhu Afriky k tomu vedú katastrofálne suchá, ktoré ohrozujú slonie stáda, oznámilo namíbijské ministerstvo životného prostredia. Informáciu o aukcii 170 slonov zverejnil štátny denník New Era, podľa ktorého slonov v Namíbii pribúda rovnako ako ich konfliktov s ľuďmi. „Vzhľadom na sucho a zvyšujúci sa počet slonov sme nútení ich stav zredukovať,“ uvádza sa v inzercii.

Ponuky môžu predkladať miestni občania i cudzinci do 29. januára. Musia ale splniť podmienky, ku ktorým patrí dôkaz, že môžu zviera umiestniť do karantény a že majú k dispozícii vhodné zariadenie, v ktorom bude žiť. Cudzinci potom musia predložiť súhlas úradov svojich krajín k dovozu zvieraťa.

Namíbia týmto spôsobom riešila problémy so suchom aj vlani, kedy predala až 1 000 divokých zvierat, ktorým hrozila smrť hladom. Okrem slonov sa vlani predávali aj byvoly, žirafy alebo gazely. Juhoafrická zem tak mohla investovať 1,1 milióna dolárov na ochranu prírody. V Namíbii žilo v roku 1995 asi 7 500 slonov, vlani už 24 000. Krajina čelí najhoršiemu suchu za posledné storočie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet