Na hlavný obsah

NBS odhaduje lepší vývoj ekonomiky než pôvodne

Očakáva okrem iného aj nižší rast cien.

NBS odhaduje lepší vývoj ekonomiky než pôvodne
Na snímke guvernér NBS Peter Kažimír. Foto: TASR

Najnovší odhad Národnej banky Slovenska (NBS) počíta v tomto roku s nižším poklesom výkonnosti slovenskej ekonomiky ako pri predošlej predikcii.

Opätovný rast v najbližších rokoch

Aktuálne očakáva, že ekonomika sa v roku 2020 prepadne o 5,7 % HDP, čím zlepšila predošlú prognózu z konca septembra o 2,5 percentuálneho bodu. V ďalších rokoch očakáva rast. V budúcom roku ponecháva banka odhad hospodárskeho oživenia na úrovni 5,6 % HDP. Zároveň zvýšila odhad rastu ekonomiky na rok 2022, a to o 0,6 bodu na 4,8 % HDP. V roku 2023 očakáva rast na úrovni 3,7 % HDP.

V júnovej predikcii centrálna banka odhadovala tohtoročný prepad ekonomiky o vyše 10 % HDP, v septembri odhad zmiernila na zhruba 8 % a aktuálne počíta s prepadom necelých 6 % HDP. Ako v stredu (16. 12.) povedal guvernér NBS Peter Kažimír, v uplynulých mesiacoch prišla séria pozitívnych správ, vďaka ktorým zmiernili odhad prepadu ekonomiky v porovnaní s predošlou predikciou. Optimizmus sa opiera o priaznivý vývoj ekonomiky, ale aj oživenie obchodu. Profitoval najmä automobilový priemysel, kedy sa výroba razantne oživila a produkcia áut predstihla očakávania.

Situácia sa zlepšuje, ale…

Aktuálne je to teda o miernejšej recesii s následným oživením. Situáciu podľa centrálnej banky prechodne zhorší druhá vlna pandémie, ktorá pozastaví oživenie hospodárstva. Národná banka očakáva rýchlejší návrat na predkrízovú úroveň. Tú ekonomika podľa Kažimíra dosiahne už v druhej polovici budúceho roka. V septembri banka odhadovala, že predkrízovú úroveň dosiahne slovenská ekonomika až v polovici roka 2022. Situácia sa síce podľa Kažimíra postupne zlepšuje, ale je potrebné dávať pozor na prehnaný optimizmus.

Pozrite si video RTVS:

Inflácia by mala byť na konci tohto roka podľa centrálnej banky na úrovni 2 %, čo je v porovnaní s predošlou predikciou zvýšenie o 0,1 bodu. V ďalších rokoch taktiež očakáva rast cien, ale už o niečo nižší. Priemerná nominálna mzda by sa mala v tomto roku zvýšiť o 3 %, čo je zvýšenie o 1,7 bodu v porovnaní s odhadom z konca septembra. V roku 2021 by sa mala zvýšiť o 4,8 % a v roku 2022 o 4,9 %.

Na snímke pohľad na budovu Národnej banky Slovenska  z vojnového pamätníka Slavín. FOTO: TASRFoto: TASR
Foto: TASR

Pracovné miesta sa darilo i nedarilo zachrániť

Zamestnanosť na Slovensku sa má tento rok medziročne prepadnúť o 1,9 % a v budúcom roku o 0,9 %. Až v roku 2022 by mala zamestnanosť vzrásť o 1,1 %. V tomto roku zaniklo podľa Kažimíra približne 70 000 pracovných miest a vďaka vládnym opatreniam sa podarilo uchrániť zhruba 60 000 pracovných miest.

Ako povedal viceguvernér centrálnej banky Ľudovít Ódor, domáca spotreba je naďalej robustná. Slováci spotrebu neznížili tak, ako to bolo v mnohých západných krajinách. Kažimír doplnil, že rast úspor je u nás tiež nižší ako v iných krajinách. No podobný fenomén sme mali podľa neho aj v predošlej finančnej kríze a v reálnom čase to neškodí. Ale, samozrejme, ostáva podľa Kažimíra otázka, čo ďalej. Lebo sme v prostredí, ktoré odznie, a to odklad splátok v úvode budúceho roka. „Musíme veriť, že rast miezd a stav na trhu práce bude kompenzovať neschopnosť splácania,“ povedal Kažimír.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika