Na hlavný obsah

Nemecko schválilo rozpočet na ďalší rok, po rokoch nebude prebytkový

Deficit má postupne klesať.

Nemecko schválilo rozpočet na ďalší rok, po rokoch nebude prebytkový
Nemecký minister financií Olaf Scholz. Foto: SITA/AP

Nemecká vláda bude v nadchádzajúcom roku hospodáriť s rozpočtom takmer 500 miliárd eur, z ktorých 180 miliárd eur bude dlh. Spolkový snem v piatok (11. 12.) schválil návrh ministra financií Olafa Scholza. Vláda kancelárky Angely Merkelovej považuje ďalšie zvyšovanie dlhu za nevyhnutné, aby krajina dokázala prekonať následky pandémie koronavírusu.

Pre podobu rozpočtu na rok 2021, akú Scholz parlamentu predložil, hlasovalo 361 poslancov, proti ich bolo 258, nik sa nezdržal.

Po rokoch rozpočtových prebytkov sa Nemecko vrátilo k deficitu. Pri súčasnom rozpočte, ktorý bude najvyšší v histórii spolkovej republiky, sa očakáva schodok 217,8 miliárd eur. Aj tohtoročný rozpočet bol pôvodne plánovaný ako prebytkový, pandémia ale plány Berlína zmenila. Krajina sa totiž masívne snaží čo najviac obmedziť následky krízy – podporou zamestnanosti a zasiahnutých odborov.

Nemecko malo vyrovnané či prebytkové rozpočty od roku 2014. Šetriť chce krajina opäť od roku 2022, kedy finančný plán počíta so schodkom 10,2 miliardy eur. Do roku 2024 potom deficit klesne na 5,2 miliárd eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet