Na hlavný obsah

Nemecko urguje EÚ: Schváľte vakcíny, chceme začať očkovať

Na vakcináciu proti koronavírusu pripravili 400 centier.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn v pondelok (14. 12.) s dávkou netrpezlivosti požiadal Európsku úniu, aby jej regulačný úrad promptnejšie postupoval pri schvaľovacom procese vakcíny proti koronavírusu. V sérii statusov na twitteri uviedol, že Nemecko má všetko potrebné na začatie očkovania populácie okrem súhlasu Európskej liekovej agentúry (EMA).

Štyridsaťročný politik poznamenal, že v krajine v ostatnom čase dokázali zriadiť viac ako 400 očkovacích centier a pripraviť približne 10 000 lekárov a zdravotníckych pracovníkov, aby mohli začať s hromadnou vakcináciou už v utorok (15. 12.).

Británia, USA a Kanada očkujú

Vakcínu vyvinutú nemeckou spoločnosťou BioNTech a jej americkým partnerom Pfizer už stihli schváliť v Spojenom kráľovstve, USA či Kanade. Stále však čaká na schválenie EMA, a preto ju v Nemecku zatiaľ nemôžu nasadiť.

EMA vydá stanovisko k registrácii vakcíny od konzorcia BioNTech a Pfizer 29. decembra, no Spahn sa domnieva, že túto očkovaciu látku by mala schváliť čo najrýchlejšie. „Toto je aj o dôvere občanov v schopnosť Európskej únie konať. Každý deň, keď môžeme začať s očkovaním skôr, zmierni utrpenie a ochráni tých, ktorí sú najzraniteľnejší,“ skonštatoval Spahn.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn sa v októbri dal v zaočkovať proti sezónnej chrípke.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet