Na hlavný obsah

Nitra reaguje na dramatickú situáciu. V januári bude plošne testovať

Mesto chce testovaním zmierniť nápor na nemocnice.

Nitra reaguje na dramatickú situáciu. V januári bude plošne testovať
V Nitre už spustili očkovanie zdravotníkov. Foto: TASR

Mesto Nitra pripravuje dobrovoľné plošné testovanie antigénovými testami na ochorenie COVID-19. Predbežný termín je stanovený na 8. až 10. januára. Vedenie radnice tak reaguje na dramatické zhoršenie situácie v regióne.

„Zo Správy štátnych hmotných rezerv máme prisľúbených 50 000 antigénových testov. Intenzívne pracujeme na zabezpečení potrebného personálu a odberných miest tak, aby plošné testovanie prebehlo v najrýchlejšom možnom termíne, teda už na budúci týždeň,” povedal primátor Nitry Marek Hattas.

Pandemická situácia v regióne sa zo dňa na deň zhoršuje. Fakultná nemocnica v Nitre trpí akútnym nedostatkom personálu a podľa Hattasa reálne hrozí, že chorí nedostanú adekvátnu pomoc a počet zbytočných úmrtí narastie. Mesto bolo nútené zabezpečiť chladiaci príves, pretože kapacity boxov na uskladňovanie mŕtvych na cintorínoch už nestačia.

Na snímke externý chladiaci príves pri krematóriu na Cintoríne sv. Cyrila a Metoda v Nitre.Foto: TASR
Foto: TASR

Testovanie môže v Nitre a okolí pomôcť znížiť krivku a zmierniť nápor na nemocnicu. Primátor pripúšťa, že len testovanie nestačí, dôležitá je podľa neho zodpovednosť.

„My sami máme v rukách životy našich blízkych. Prosím, izolujme sa, chráňme seba aj ľudí v našom okolí. Chráňme život, je to to najcennejšie, čo máme,“ vyzýva Hattas.

Radnica zároveň vyzýva ľudí, aby s testovaním pomohli. Na zabezpečenie celoplošného testovania bude potrebná laická aj odborná pomoc, mesto hľadá administrátorov aj zdravotníkov. Záujemcovia sa môžu hlásiť prostredníctvom formulára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny