Na hlavný obsah

Novozvolený prezident USA Joe Biden sa dal zaočkovať v priamom prenose

Američanov vyzval, aby počúvali odborníkov.

Novozvolený prezident USA Joe Biden sa dal zaočkovať v priamom prenose
Novozvolený prezident Joe Biden počas toho, ako bol zaočkovaný vakcínou proti koronavírusu od konzorcia firiem Pfizer a BioNTech. Foto: SITA/AP

Novozvoleného amerického prezidenta Joea Bidena v pondelok (21. 12.) v živom televíznom prenose zaočkovali vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer a BioNTech. Zámerom bolo posilniť dôveru Američanov voči vakcíne.

Nastupujúci 78-ročný prezident Biden dostal očkovaciu látku v nemocnici Christiana v meste Newark v americkom štáte Delaware. Jeho manželke Jill vpichli vakcínu už skôr, uviedol Bidenov prezidentský prípravný tím.

Biden oslovil Američanov s tým, že sa po zaočkovaní „nie je čoho obávať“ a zatiaľ by mali nosiť rúško a „počúvať odborníkov“.

Sto miliónov za sto dní

„Robím to, aby som ľuďom odkázal, že majú byť pripravení prijať vakcínu hneď, ako im bude k dispozícii,“ povedal podľa britskej BBC. Dodal, že Trumpova administratíva si „zaslúži určité uznanie“ za to, že v krajine odštartovala vakcinačný program.

Pre Bidena, ktorý sa po slávnostnej inaugurácii 20. januára 2021 stane v poradí 46. a vôbec najstarším americkým prezidentom, to bola prvá dávka očkovacej dávky. Podľa vlastných slov sa už „teší na ďalšiu“. Pre optimálnu ochranu pred nákazou je totiž potrebné prijať dve dávky vakcíny.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) minulý týždeň v piatok (18. 12.) definitívne schválil druhú vakcínu proti ochoreniu COVID-19, a to od spoločnosti Moderna. Očkovacia látka bola schválená na núdzové použitie.

Prvú vakcínu vyvinutú firmami Pfizer a BioNTech odsúhlasili v USA týždeň predtým, pričom očkovanie ňou sa v krajine začalo minulý týždeň v pondelok (14. 12.).

Bidenov tím si dal za cieľ zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 sto miliónov obyvateľov Spojených štátov počas prvých sto dní v úrade.

Od začiatku pandémie v USA zaznamenali viac ako 18 miliónov prípadov a 319 000 úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet