Na hlavný obsah

Nový druh veľryby? Vedci hlásia nečakaný objav

Čaká sa na výsledky rozboru vzoriek morskej vody.

Vedci sa domnievajú, že pri západnom pobreží Mexika objavili nový druh veľryby z rodu vorvaňovcov. Ich predpoklad však musia ešte potvrdiť testy DNA, informovala vo štvrtok (10. 12.) agentúra Reuters.

Troch nezvyčajných veľrybích jedincov spozoroval tím výskumníkov 17. novembra v blízkosti odľahlých tichomorských ostrovov San Benito, ležiacich pri pobreží západomexického štátu Baja California. Objavili ich náhodou pri pátraní po inom vzácnom a veľmi plachom druhu vorvaňovca. Vynorili sa nad hladinu hneď vedľa člna, v ktorom boli členovia výpravy.

„Bolo to neobyčajné stretnutie. Je veľmi vzácne spozorovať niektorého z vorvaňovcov a objaviť novú príbuznú skupinu z tohto rodu je ešte výnimočnejšie,“ uviedol biológ Jay Barlow, ktorý sa špecializuje na morské cicavce a pôsobí na oceánografickom inštitúte v kalifornskom San Diegu.

Členovia expedície zistili, že môže potenciálne ísť o nový druh až spätne – na základe analýzy vyhotovených fotografických záberov. Okrem iného si všimli nezvyčajné umiestnenie chrupu trojice obrovských veľrýb.

Vedci ešte čakajú na výsledky rozboru vzoriek morskej vody odobratých z lokality, kde spozorovali živočíchy. Dúfajú, že sa vo vode nájdu stopy DNA, ktoré potvrdia alebo vyvrátia hypotézu o objave nového druhu. Barlow v tomto smere vyslovil „opatrný optimizmus“. V prípade potvrdenia by išlo o 24. známy druh veľrýb z čeľade vorvaňovcovitých.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet