Na hlavný obsah

Nový Zéland schválil stav klimatickej núdze

Kabinet premiérky Jacindy Ardenovej ho odsúhlasil väčšinou.

Nový Zéland schválil stav klimatickej núdze
Novozélandská premiérka Jacinda Ardenová. Foto: TASR/AP

Vláda novozélandskej premiérky Jacindy Ardernovej k symbolickému kroku vyhlásenia stavu klimatickej núdze pripojila sľub, že verejné inštitúcie dospejú do roku 2025 k uhlíkovej neutralite, teda rovnováhe medzi emisiami uhlíka a ich pohlcovaním z atmosféry. Krajina to chce dosiahnuť aj zrušením kotlov na tuhé palivá a nakúpením elektrických áut.

Ardernová vyhlásila, že vláda zvyčajne vyhlasuje stav núdze v prípade prírodných katastrof, ak ale nezačne riešiť zmenu klímy, budú prírodné nešťastia naďalej časté. Aktuálny krok vraj vláda urobila s ohľadom na budúce generácie.

„Táto deklarácia je uznaním ďalšej generácie. Uznaním bremena, ktoré ponesie, ak to neurobíme správne a nezačneme teraz konať,“ uviedla v stredu (2. 12.) premiérka pred poslancami.

Proti vyhláseniu klimatického stavu núdze hlasovali zástupcovia opozičnej Novozélandskej národnej strany, podľa ktorých je deklarácia len „mávanie cnosťami,” ktorému chýba praktické riešenie.

Miliarda stromov a uhlíková neutralita

Deklarácia hovorí, že klimatická zmena je jednou z najväčších výziev, ktorým ľudstvo čelí a zaväzuje sa minimalizovať globálne otepľovanie. Konštatuje tiež, že zmena klímy bude mať devastačný dosah na Nový Zéland v podobe záplav, ničivých požiarov, zvýšenia hladiny morí či nedostatku vody.

Ardernová, ktorá so svojou Novozélandskou stranou práce nedávno zvíťazila v parlamentných voľbách a obhájila tak premiérsky post, už skôr oznámila zámer nechať vysadiť miliardu stromov. Okrem toho chce postupne zrušiť prieskumy pre námornú ťažbu ropy a plynu a docieliť do roku 2030 stav, kedy bude všetka elektrická energia distribuovaná v krajine vyrobená z obnoviteľných zdrojov. Vlani jej vláda schválila zákon, ktorý stanovuje cieľ dospieť k uhlíkovej neutralite do roku 2050.

Nový Zéland sa vyhlásením stavu klimatickej núdze pridal k 32 krajinám, ktoré tak urobili už skôr. Minulý rok bola prvou Británia, nasledovalo ju napríklad Írsko, Kanada, Francúzsko či Japonsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet