Na hlavný obsah

O lyžiarskych strediskách sa rozhodne do konca týždňa

V hre je viacero scenárov.

O lyžiarskych strediskách sa rozhodne do konca týždňa
Lyžiarske stredisko Jasná Foto: TASR

Konzílium odborníkov aj Pandemická komisia vlády SR sa majú do piatka 11. decembra vyjadriť k návrhu Ministerstva dopravy a výstavby SR, ktorý má sprísniť podmienky fungovania lyžiarskych stredísk počas pandémie koronavírusu.

Ide o takzvaný semaforový systém, pričom do úvahy prichádza aj antigénové testovanie a povinnosť dodržiavania základných hygienických opatrení. „Do 11. decembra je predčasné čokoľvek komentovať,“ vyhlásil minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

Podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa téma lyžiarskych stredísk nie je uzavretá. V súčasnosti nie je vo vyhláške obmedzené lyžovanie. Ako však Mikas podotkol, bude to treba upraviť. Po poslednom minulotýždňovom rokovaní pandemickej komisie upozornil, že pri rozhodovaní treba vychádzať z epidemickej situácie. Zatiaľ je podľa neho veľmi vážna, treba mať však nachystaný aj plán, keď situácia lyžovačky umožní.

Lyžovanie s testovaním

Pandemická komisia v piatok (4. 12.) prediskutovala aj semafor, ktorý predložilo ministerstvo dopravy. Konzílium odborníkov si ho malo cez víkend preštudovať a v priebehu tohto týždňa sa pokúsia vypracovať použiteľný plán.

„Čiastočne sa pozeráme aj na okolité krajiny, ako sa k tomu postavia,“ vysvetlil Mikas. Dodal, že Francúzsko, Taliansko a Nemecko skôr tlačia na to, aby lyžiarska sezóna nezačala skôr ako v januári, Rakúsko a Švajčiarsko plánujú niektoré lyžiarske strediská otvoriť. „Musíme zvážiť aj to, aby naši občania necestovali do týchto krajín a naspäť, čím by sa zase zvýšila mobilita a možnosť zanesenia infekcie, budeme sa snažiť nájsť kompromis,“ povedal hlavný hygienik.

Tento kompromis si vie predstaviť, ak nebudú plné nemocnice a ľudia nebudú vo veľkom zomierať. „Vieme si predstaviť aj kompromis, kde budú jasne nastavené pravidlá, kde bude mať miesto aj antigénové testovanie a dodržiavanie základných hygienických opatrení. Pracujeme na tom,“ uzavrel Mikas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko