Na hlavný obsah

Očkovanie proti koronavírusu bude v Brazílii povinné

Prezident ho odmieta.

Očkovanie proti koronavírusu bude v Brazílii povinné
Koronavírus v Brazílii. Foto: TASR/AP

Brazílske úrady môžu zaviesť sankcie voči ľuďom, ktorí sa očkovať nenechajú. Rozhodol o tom vo štvrtok (17. 12.) brazílsky najvyšší súd. Podľa serveru BBC Mundo môžu napríklad miestne úrady nezaočkovaným zakázať vstup do nákupných centier, reštaurácií či hromadnej dopravy.

Denník El País pripomenul, že rozhodnutie súdu odporuje postoju prezidenta Jaira Bolsonara, ktorý už skôr opakovane vyhlásil, že sa očkovať nenechá. V lete COVID-19 prekonal a verdikt súdu kritizoval. „Nie sme Venezuela ani Kuba,“ napísal brazílsky prezident na twitteri s odkazom na dva autoritárske režimy. Dodal, že jeho vláda žiadne „donucovacie prostriedky“ prijímať nebude a že každý je zodpovedný za svoje zdravie.

Brazílsky súd síce rozhodol, že ľudia nesmú byť nútení dať sa zaočkovať, avšak ak tak neurobia, môžu čeliť spomenutým sankciám miestnych úradov. Podľa súdu totiž „individuálne rozhodnutie nie je nad verejným zdravím“. Súd svoj verdikt prirovnal k volebnému právu v krajine. Brazílčania majú povinnosť voliť a keď nezdôvodnia svoju neprítomnosť, hrozí im pokuta.

Rozhodnutie súdu privítala opozícia. „Tí, ktorí sa nechajú zaočkovať, chránia seba, svojich rodičov, svoje deti, spolupracovníkov či partnerov,“ napísal na twitteri ľavicový poslanec a exminister zdravotníctva Alexandre Padilha.

Brazília je treťou najzasiahnutejšou krajinou sveta. Koronavírusom sa infikovalo 7,1 milióna obyvateľov a zomrelo ich 184 827, čo radí krajinu na druhé miesto v štatistikách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet