Na hlavný obsah

Od nového roku ubudne z povinností voči Sociálnej poisťovni

Na splnenie záväzkov dá poistencom druhú šancu a pokutu odloží.

Od nového roku ubudne z povinností voči Sociálnej poisťovni
Ilustračná snímka Foto: TASR

Zamestnancom a zamestnávateľom sa od nového roka zjednodušia niektoré povinnosti voči Sociálnej poisťovni (SP). Novela zákona o sociálnom poistení totiž prináša menej byrokracie, ako aj druhú šancu na splnenie si povinností v dodatočnej 7-dňovej lehote. Novela, ktorá uľahčí komunikáciu so SP, nadobudne účinnosť 1. januára 2021.

Vo vzťahu k zamestnávateľom sa ruší povinnosť zamestnávateľa odhlásiť sa z registra zamestnávateľov vedeného SP do ôsmich dní, kedy nezamestnáva už žiadneho zamestnanca. SP automaticky ukončí registráciu zamestnávateľa v registri zamestnávateľov na základe odhlásenia posledného zamestnanca z registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia.

Zároveň sa zruší povinnosť oznamovať začiatok a skončenie čerpania materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky zamestnancom. Poistenci tiež po novom nebudú musieť písomne oznámiť do ôsmich dní zmenu mena a iných údajov, nakoľko údaje bude SP získavať z registra fyzických osôb. Platí to aj pri SZČO.

Zmenou zákona o sociálnom poistení sa od 1. januára ďalej zavádza princíp druhej šance pre fyzickú a právnickú osobu. Ak si načas nesplní svoju povinnosť v zákonom určených lehotách, dostane sedemdňovú lehotu na jej dodatočné splnenie. Ak ju fyzická a právnická osoba v dodatočnej lehote splní, SP jej neuloží pokutu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika