Na hlavný obsah

Orbánov Fidesz stráca podporu, v prieskumoch ho predbehla zjednotená opozícia

Predsedu maďarskej vlády čaká náročná skúška.

Orbánov Fidesz stráca podporu, v prieskumoch ho predbehla zjednotená opozícia
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) a poslanec vládnej strany Fidesz Lajos Kósa. Foto: TASR/AP

Podpora pre maďarskú vládnúcu stranu Fidesz premiéra Viktora Orbána zaostala za alianciou opozičných strán v prieskume verejnej mienky ústavu Republikon, ktorého výsledky v stredu (23. 12.) zverejnil spravodajský server Telex.hu. K obdobným výsledkom dospeli aj ďalšie prieskumy z poslednej doby v Maďarsku, poznamenala agentúra Reuters.

Premiéra Orbána, ktorý vyhral troje parlamentné voľby po sebe a vládne krajine nepretržite od roku 2010, čakajú v roku 2022 zrejme najtvrdšie parlamentné voľby, píše Reuters a pripomína, že ešte budú pretrvávať ekonomické dopady pandémie koronavírusu a že pre tieto voľby spoja aj názorovo rozdielne opozičné strany svoje sily.

Vládnu stranu tiež mohli pošramotiť spory na domácej scéne či v Európskej únii, kde premiér Viktor Orbán hrozil vetovaním viacročného rozpočtu aj s fondom obnovy. Fidesz tiež utrpel škandálom svojho europoslanca, ktorý sa vzdal mandátu po tom, čo ho bruselská polícia zadržala pri úteku po odkvapovej rúre z budovy, kde sa za prítomnosti drog konali homosexuálne orgie, porušujúce aktuálne opatrenia.

Šestica opozičných strán sa nedávno dohodla, že vo všetkých volebných obvodoch postaví proti kandidátovi vládnej strany spoločného kandidáta a v primárkach vyberú jedného lídra ako kandidáta na premiéra. Kumulatívna podpora týchto strán stúpla z novembrových 32 % na terajších 35 %, zistil Republikon. Fidesz naopak oslabil z 32 na 30 %.

Ostatné prieskumy zistili podobnú tendenciu. Podpora pre Fidesz klesla tento mesiac o šesť percentuálnych bodov na 34 %, uviedla minulý týždeň spoločnosť Median. Opozícia naopak podľa nej posilnila o dva percentuálne body a s 36 % predstihla Fidesz. Spoločnosť Závecz Research na začiatku decembra namerala vládnej strane pokles popularity na 30 %, zatiaľ čo opozícia sa tešila priazni 34 % opýtaných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet