Na hlavný obsah

OSN o následkoch pandémie: Miliarda ľudí v extrémnej chudobe

O dosahoch celosvetového boja s koronavírusom hovorí v novej štúdii.

OSN o následkoch pandémie: Miliarda ľudí v extrémnej chudobe
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vyše miliarda ľudí by do roku 2030 mohla žiť v extrémnej chudobe, spôsobenej dlhodobými následkami pandémie koronavírusu. Uvádza sa to v štúdii Organizácie Spojených národov zverejnenej vo štvrtok (3. 12.).

Tento počet hrozí v tom prípade, ak sa zotavovanie po pandémii bude časovo naťahovať a bude stále trvať ekonomická kríza, čo dotlačí ďalších 207 miliónov ľudí do chudoby, napísal Rozvojový program OSN (UNDP).
Podľa východiskového scenára založeného na súčasnej úmrtnosti a nedávnych odhadoch rastu Medzinárodného menového fondu (MMF), klesne pod hranicu chudoby nasledujúcich desať rokov ďalších 44 miliónov ľudí.

Dá sa to zvrátiť?

Nárast extrémnej chudoby sa podľa UNDP dá odvrátiť, ak sa investuje do sociálnych programov, verejnej správy, digitalizácie a zelenej ekonomiky. V takom prípade môže byť predpandemická rozvojová krivka dokonca zvýšená – a z chudoby sa vymaní 146 miliónov ďalších ľudí.

„Pandémia ochorenia COVID-19 je križovatkou a rozhodnutia, ktoré lídri teraz robia, môžu svet poslať veľmi odlišnými smermi,“ povedal na Achim Steiner z UNDP.

„Máme príležitosť investovať do činov tohto desaťročia, ktoré nielen pomôžu ľuďom zostaviť sa z ochorenia COVID-19, ale nastavia rozvojovú dráhu ľudí a planéty smerom k spravodlivejšej, odolnejšej a zelenšej budúcnosti,“ dodal Steiner.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet