Na hlavný obsah

Pápež vyzval k mieru a zdieľaniu vakcíny proti koronavírusu

Vianočné požehnanie predniesol netradičným spôsobom.

Pápež vyzval k mieru a zdieľaniu vakcíny proti koronavírusu
Pápež František Foto: SITA/AP

Tradičnému posolstvu pápeža Urbi et orbi (Mestu a svetu) v piatok (25. 12.) dominovala téma sociálnych a hospodárskych dôsledkov pandémie koronavírusu. Pápež František okrem iného vyzval krajiny k zdieľaniu vakcíny.

„V tejto historickej chvíli, poznamenanej ekologickou krízou a vážnou hospodárskou a sociálnou nerovnováhou zhoršenou pandémiou, je viac ako inokedy dôležité, aby sme sa k sebe správali ako bratia a sestry,“ vyzval svet pápež.

Apeloval na medzinárodnú spoluprácu politických a vládnych predstaviteľov s cieľom zabezpečiť všetkým prístup k vakcíne a liečbe. „Tvárou v tvár výzve, ktorá nepozná hranice, nesmieme stavať múry. Všetci sme na jednej lodi,“ povedal.

Pápež posolstvo predniesol vnútri Apoštolského paláca len pred niekoľkými málo veriacimi, ktorí mali rúška a dodržiavali bezpečný odstup. Ľudia ho mohli sledovať v priamom prenose po celom svete.

Prejav tradične prednáša z balkóna vatikánskej Baziliky sv. Petra pred davmi veriacich zhromaždených na Námestí sv. Petra. V Taliansku však od Štedrého dňa platia prísne protiepidemické opatrenia, ľudia smú von len v najnutnejších prípadoch.

Pápež vo vianočnom posolstve nezabudol na obete ozbrojených konfliktov a prírodných katastrof. Vyzval znepriatelené strany k mieru a poukázal na ťažkú situáciu detí, ktoré žijú v nepokojných oblastiach ako sú Sýria, Jemen, Irak, Kamerun či Náhorný Karabach.

František apeloval, aby boli ľudia štedrí a nezabúdali pomáhať tým, ktorí sú v núdzi. Spomenul aj potrebu pomoci ženám, ktoré trpia domácim násilím. Najmä v týchto časoch, keď sa pre pandémiu nariaďujú zákazy vychádzania a rodiny trávia oveľa viac času doma.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet