Na hlavný obsah

Parlament prelomil veto prezidentky pri novele zákona o obedoch zadarmo

S pripomienkou nesúhlasilo 87 poslancov.

Parlament prelomil veto prezidentky pri novele zákona o obedoch zadarmo
Schôdza NR SR. Foto: TASR

Dotáciu na obed v materských a základných školách nebude štát od augusta budúceho roka poskytovať na dieťa, ktoré žije v domácnosti s príjmom vyšším ako životné minimum. Parlament sa totiž vo štvrtok (17. 12.) nestotožnil s pripomienkou prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá žiadala príjmovú hranicu domácnosti pre získanie štátnej dotácie na obed zvýšiť na dvojnásobok životného minima. Poslanci tak schválili vetovanú novelu zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v pôvodnom znení. Za prelomenie veta prezidentky SR hlasovalo 87 poslancov, proti bolo 36 a dvaja zákonodarcovia sa hlasovania zdržali.

Hranica príjmu rodiny, do ktorej bude mať dieťa navštevujúce materskú alebo základnú školu nárok na dotáciu na obed, tak dosiahne úroveň životného minima. To však podľa hlavy štátu bude viesť k tomu, že by sitom pomoci mohlo prepadnúť až 47 000 detí v riziku chudoby. Čaputová tvrdila, že vzniknú tri kategórie detí. Jedna, ktorá bude mať nárok na dotované obedy a druhá, ktorých rodičia si budú môcť namiesto dotovaných obedov uplatniť zvýšený daňový bonus. Nevhodným nastavením kritérií v zákone však podľa nej vznikne aj tretia skupina detí, ktoré prepadnú medzi oboma opatreniami. „Sú to deti, ktoré sú v riziku chudoby, hoci ich rodiny majú príjem vyšší ako hranica životného minima, ale súčasne je nedostatočný na to, aby si uplatnili zvýšený daňový bonus,“ upozornila prezidentka.

Ministerstvo práce zákon ešte dopracuje

Členka parlamentného sociálneho výboru Lucia Drábiková (OĽANO) v parlamentnej rozprave ešte pred hlasovaním upozornila na to, že akceptovaním pripomienky prezidentky SR by vznikla iná nespravodlivosť. Vysvetlila, že by sa vytvorila skupina detí, ktoré by mali nárok na dotáciu na obed a ich rodičia by mali nárok aj na vyšší daňový bonus. „Táto pripomienka by nenapravila situáciu konkrétne a adresne,“ povedala. Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina) dal podľa nej už pri schvaľovaní novely zákona v novembri verejný prísľub, že sa legislatívna úprava do augusta budúceho roka „dopracuje“.

Kompenzáciou za zrušenie plošného dotovania obedov v materských a základných školách je zvýšenie daňovej úľavy na deti vo veku od 6 do 15 rokov. Daňový bonus pre pracujúcich rodičov na dieťa v tomto veku sa od júla 2021 zvýši na 1,7-násobok a od 1. januára 2022 na 1,85-násobok základnej sumy tohto daňového zvýhodnenia. Daňová úľava pre pracujúcich rodičov školákov tak od júla stúpne o 16,25 eura na 39,47 eura mesačne. Od 1. januára 2022 by sa mal daňový bonus pre rodičov detí vo veku od 6 do 15 rokov zvýšiť približne o 4,50 eura mesačne na zhruba 44 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika