Na hlavný obsah

Parlament schválil prvý Hegerov rozpočet, vláda bude šetriť najmä na sebe

Štátny rozpočet poslanci prijali ústavnou väčšinou.

Parlament schválil prvý Hegerov rozpočet, vláda bude šetriť najmä na sebe
Na snímke zľava poslanec NR SR Michal Šípoš, štátny tajomník ministerstva financií SR Marcel Klimek, minister financií SR Eduard Heger, poslanec NR SR Juraj Gyimesi a predseda vlády SR Igor Matovič (všetci OĽaNO). Foto: TASR

Rozpočet pravdy, záchrany a zodpovednosti. Tak nazval minister financií Eduard Heger (OĽANO) návrh štátneho rozpočtu na rok 2021, ktorý parlament schválil v utorok 9. decembra. Za zákon o rozpočte hlasovalo 92 poslancov, proti bolo 48 zo 140 prítomných zákonodarcov. Spolu s ním vzali na vedomie rozpočet verejnej správy na nasledujúce tri roky.

Slovensko má podľa navrhovaného rozpočtu v budúcom roku hospodáriť s deficitom verejných financií na úrovni 7,41 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo predstavuje viac ako 7 miliárd eur. Mal by tak klesnúť z tohtoročných odhadovaných 9,68 % HDP. Hrubý verejný dlh sa má v budúcom roku vyšplhať na 65 % HDP.

„Je to rozpočet, ktorý nemá podhodnocované výdavky, nadhodnocované príjmy, žiadne prikrášľovanie, je to rozpočet pravdy. Transparentný rozpočet v každom čísle,“ povedal Heger a dodal, že v budúcom roku krajinu čaká prepad príjmov o 2,2 miliardy eur. Aj napriek tomu budú výdavky v niektorých rezortoch vyššie, ako v minulom roku. „Sú to takzvaní víťazi budúcoročného rozpočtu,“ podotkol. Viac financií pôjde do sociálnej oblasti, zdravotníctva a školstva.

Rezort financií upozorňuje, že návrh vznikal v náročných podmienkach pandémie. „Situácia je ťažká pre pokles príjmov, ale aj pre klamstvá predchádzajúcej vlády,“ dodal minister financií.

Plénum schválilo k rozpočtu aj pozmeňujúci návrh šéfa finančného výboru Mariána Viskupiča (SaS). Daňové príjmy štátneho rozpočtu sa podľa toho znížia o 9,13 milióna eur. Dôvodom je novela zákona o dani z príjmov súvisiaca so zrušením oslobodenia 13. a 14. platov a rozšírením možnosti uplatnenia 1,7-násobku daňového bonusu pre dieťa od šiestich do 15 rokov.

Vláda sa v rozpočte zaviazala šetriť vo veľkej miere sama na sebe. Vďaka úspore na úradníkoch a nákladoch jednotlivých úradov pribudne v štátnej kase 1,2 miliardy eur.  Úspory na vláde, a teda na vnútornej spotrebe štátu, budú vo výške 1,2 miliardy eur.

Portrétová fotografia – Igor Matovič (OĽANO)
Igor Matovič (OĽANO)Predseda vlády

„Chcel by som veľmi úprimne poďakovať všetkým koaličným poslancom, ktorí podporili a zahlasovali za tento „zákon roka“. Som hrdý na ministra financií za to, že podľa názoru odborníkov je to najkvalitnejše vypracovaný rozpočet v histórii Slovenskej republiky.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika