Na hlavný obsah

Pfizer a Moderna zarobia za vakcíny 32 miliárd dolárov

Ide o sumu len za budúci rok.

Pfizer a Moderna zarobia za vakcíny 32 miliárd dolárov
Foto: TASR/AP

Farmaceutické spoločnosti Pfizer a Moderna podľa odhadu analytikov na Wall Street len v priebehu budúceho roka dosiahnu za predaj vakcín proti ochoreniu COVID-19 tržby v sume 32 miliárd dolárov (približne 26,4 miliardy eur).

Príjmy firmy Pfizer za predaj vakcín v roku 2021 podľa prognózy banky Morgan Stanley budú v objeme 19 miliárd dolárov (približne 15,6 miliardy eur). Tieto tržby si však americká spoločnosť rozdelí s nemeckou firmou BioNTech, ktorá bola jej partnerom pri vývoji očkovacej látky.

V rokoch 2022 a 2023 dosiahne Pfizer podľa predpovede Morgan Stanley za predaj vakcíny proti koronavírusu tržby 9,3 miliardy dolárov (približne 7,6 miliardy eur), keďže vakcinácia vo svete bude pokračovať.

Spoločnosť Moderna získa v budúcom roku podľa odhadov za očkovaciu látku 13,2 miliardy dolárov (približne 10,8 miliardy eur). Moderna sa už teraz zmenila z fakticky neznámej firmy na gigant s trhovou hodnotou 62 miliárd dolárov (približne 51 miliárd), keďže hodnota jej akcií v tomto roku stúpla o takmer 700 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika