Na hlavný obsah

Po testovaní sa otvorili prvé školy, je medzi nimi aj škola premiérových dcér

Testovali aj školy v Starej Ľubovni či vo Vrbovci.

Po testovaní sa otvorili prvé školy, je medzi nimi aj škola premiérových dcér
Dve trnavské základné školy sa zapojili do testovania, výučbu spúšťajú už v pondelo 7. decembra. Foto: TASR

Základná škola (ZŠ) na Námestí Slovenského učeného tovarišstva (SUT) a Anglicko/slovenská bilingválna škola BESST sú dve školy v Trnave, ktoré v pondelok 7. decembra po víkendovom testovaní otvorili svoje brány pre starších žiakov a obnovili prezenčné vyučovanie.

Podľa vyjadrenia riaditeľky ZŠ SUT Žofie Halásovej prišlo v pondelok do školy 237 z 370 žiakov druhého stupňa. Nástup bol podľa jej vyjadrenia pokojný, žiaci sa pri vchode preukazovali negatívnym výsledkom testu. „Máme tri vchody do školy, bol preto plynulý,“ uviedla.

V súčasnosti riešia, ako skombinovať dištančné a prezenčné vyučovanie. Kľúč našli v spojení tried v ročníku a uvoľnení jedného vyučujúceho pre výučbu tých, ktorí zostali doma. Riaditeľka uviedla, že bez podpory zriaďovateľa – mesta Trnava, by škola testovanie sama fyzicky ani finančne nezvládla. Nasledujúce dni budú podľa nej náročné. Priznala, že nie všetci pedagógovia boli s rozhodnutím stotožnení, ale „niekto musí začať, musí byť niekto prvý“.

Na Anglicko/slovenskej bilingválnej škole BESST, ktorú navštevujú aj dcéry premiéra Igora Matoviča (OĽANO), sa počas víkendu otestovala zhruba polovica z 269 žiakov druhého stupňa a gymnázia, gymnazisti mali pritom záujem o niečo nižší. Podľa manažéra Juraja Tichého škola ponechala testovacie miesto otvorené aj pre ďalšie obdobie, už v pondelok ráno sa otestovalo ďalších 40 záujemcov. Škola spustila prezenčné i online vyučovanie.

K testovaniu sa pridala aj Stará Ľubovňa

V Starej Ľubovni dobrovoľne testovali počas víkendu (5. a 6. 12.) žiakov z troch základných škôl (ZŠ) a ich zákonných zástupcov. Išlo o ZŠ Komenského, ZŠ Levočskú a ZŠ Za vodou. V sobotu otestovali 297 osôb, z toho bolo nula pozitívnych, a v nedeľu 262, z ktorých vyšlo päť pozitívnych. Uviedol to vo svojom statuse na sociálnej sieti primátor mesta Ľuboš Tomko.

V pondelok na porade riaditeľov škôl sa zosumarizujú údaje, keďže niektorí rodičia a žiaci sa testovali aj v piatok (4. 12.). „Taktiež zistíme počet žiakov, ktorí sa môžu zúčastniť na školskom vyučovaní aj bez testu na základe výnimky regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Všetky tri školy budú otvorené v utorok (8. 12.),“ ozrejmil primátor.

Ako dodal, v prípade záujmu sa môžu žiaci a rodičia otestovať aj v pondelok na mobilnom odberovom mieste pri Ľubovnianskej nemocnici od 10.00 do 18.00 h.

Do školských lavíc sa vrátili aj žiaci vo Vrbovciach

Do školy nastúpili v pondelok aj žiaci druhého stupňa v obci Vrbovce v okrese Myjava. Škola uviedla, že obnovuje vyučovanie od 7. decembra na druhom stupni Základnej školy (ZŠ) s materskou školou (MŠ) Vrbovce na základe rozhodnutia Ministerstva školstva, vedy a výskumu a športu (MŠVVŠ) SR a zriaďovateľa, ktorým je obec Vrbovce. „Keďže boli splnené podmienky, ktoré nariadil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR,“ informuje škola na webovej stránke.

Pre výučbu na druhom stupni sa rozhodli z dôvodu, že chceli vyhovieť deťom, ktoré potrebovali nastúpiť do školy. „Napriek tomu, že informácií sme mali málo, boli zmätočné a stále sa meniace, rozhodli sme sa, že to zoberieme do vlastných rúk. Riaditeľka školy Janka Plešová zabezpečila testovanie žiakov. My sme zorganizovali účasť na testovaní prostredníctvom rodičov,“ uviedol starosta obce Dušan Eliáš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny