Na hlavný obsah

Vodič z Trieru mal v aute muníciu, po útoku si zapálil cigaretu

Zabil päť ľudí a viac ako 20 zranil.

Vo vozidle, s ktorým 51-ročný Nemec vošiel v utorok na pešiu zónu v západonemeckom meste Trier, bola aj munícia. Žiadna zodpovedajúce zbraň sa ale nenašiel. V piatok (4. 12.) to uviedol trierský policajný prezident Franz-Dieter Ankner.

„Medzi obeťami sú deväťmesačné dieťa, ženy vo veku 73, 52 a 25 rokov a 45-ročný muž,“ vyjadril sa po útoku zástupca šéfa polície v Trieri Franz-Dieter Ankner. „Ďalší štyria ľudia utrpeli ťažké zranenia, päť osôb zranenia vážne a šesť ľahké. Podozrivý je vyšetrovaný aj pre ublíženia na tele,“ uviedol prokurátor Peter Fritzen. Hospitalizovaná bola podľa úradov aj matka zabitého dieťaťa.

https://twitter.com/disclosetv/status/1333771938766917632

Muž, ktorý sa v Trieri narodil a žil v jeho blízkosti, v utorok 1. decembra popoludní vošiel podľa doterajších poznatkov úmyselne na pešiu zónu v centre mesta, kľučkoval po nej a mohutným vozidlom typu SUV zrážal okoloidúcich. Zomrelo päť ľudí a 24 ďalších utrpelo zranenia. U šiestich ľudí lekári označili zranenie za vážne.

Polícii sa z dôkazov podarilo zistiť, že auto išlo po časti pešej zóny rýchlosťou 81 kilometrov za hodinu. V ďalšej časti sa ale mohlo pohybovať aj rýchlejšie. Policajti vodiča zadržali krátko po čine. Podľa policajného prezidenta Anknera auto odstavil, vystúpil a zapálil si cigaretu. „Policajtov vyzeral s úškrnom na tvári,“ uviedol policajný šéf.

Vo vozidle sa našla ostrá munícia, ale žiadna zbraň. Pretože boli v aute tiež kartónové krabice, policajti privolali pyrotechniky, aby zistili, či v nich nie sú výbušniny. Žiadne sa ale nenašli.

Motív 51-ročného muža, ktorý bol v čase činu opitý, zostáva nejasný. Politický alebo náboženský motív vyšetrovatelia naďalej vylučujú. Podľa ministra vnútra spolkovej krajiny Porýnie-Falcko, v ktorej Trier leží, Roberta Lewenze, sa muž pri výsluchoch k motívu „nijako jasne nevyjadril“ a jeho výroky si často odporovali. Polícia si nemyslí, že by mal komplicov či podporovateľov.

https://twitter.com/SlavaIntel/status/1333767457425616896

Podľa Anknera je 51-ročný muž samotár, slobodný a bezdetný. V poslednej dobe nemal žiadnu prácu ani trvalé bydlisko. Trestný register má doteraz čistý. Okrem iných teraz čelí aj obvineniu z piatich vrážd, nachádza sa vo vyšetrovacej väzbe a mal by sa podrobiť psychiatrickému vyšetreniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet