Na hlavný obsah

Po zosuve pôdy v Nórsku hľadajú desať nezvestných

Na mieste pokračujú záchranné práce.

Po zosuve pôdy v Nórsku hľadajú desať nezvestných
Na snímke záchranári zasahujú na mieste zosuvu pôdy v dedine Ask v Nórsku. Foto: TASR/AP

Nórski záchranári aj vo štvrtok (31. 12.) pátrali po ľuďoch, ktorí mohli prežiť ničivý zosuv pôdy v dedine blízko hlavného mesta Oslo. Nezvestných je desať ľudí vrátane dvoch detí, desať obyvateľov utrpelo zranenia, informovala tlačová agentúra AFP. Záchranné práce pokračovali aj počas noci.

V dedine Ask, 25 kilometrov severovýchodne od Osla, sa v noci na stredu (30. 12.) zosunul celý kopec a zničil množstvo domov. Niektoré domy sú pochované pod bahnom, ďalšie balansujú na okraji krátera spôsobeného zosuvom – niektoré sa však v priebehu dňa zrútili z okraja do krátera. „Chcem zdôrazniť, že stále hľadáme preživších,“ povedal novinárom šéf záchranných operácií Roger Pettersen. „Teraz je už deň a lepšia viditeľnosť nám v práci pomôže,“ dodal.

Polícia oznámila, že jedna z desiatich zranených osôb má vážne zranenia a previezli ju do nemocnice v Osle. Úrady evakuovali pätinu z 5 000 obyvateľov dediny Ask. Dedinu v stredu navštívila premiérka Erna Solbergová a zosuv pôdy označila za „jeden z najväčších“, aké Nórsko zažilo. Úrady vydali apel, aby ľudia na Silvestra neodpaľovali ohňostroje, lebo môžu brániť používaniu vrtuľníkov a dronov vybavených termokamerami.

Nórske riaditeľstvo pre vodné zdroje a energie uviedlo, že pri katastrofe došlo k „zosuvu senzitívneho ílu“ s rozmermi 300×700 metrov. Takzvaný senzitívny alebo rýchly íl je podložie, ktoré sa pri nepriaznivom počasí alebo pri preťažení môže zmeniť z pevného na tekuté. Nachádza sa v Škandinávii a ďalších severných krajinách ako Kanada a Rusko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet