Na hlavný obsah

Počas vianočných sviatkov sa neobjímajte so svojimi blízkymi, vyzýva WHO

Nákaza sa najviac šíri medzi ľuďmi, ktorí spolu trávia veľa času.

Počas vianočných sviatkov sa neobjímajte so svojimi blízkymi, vyzýva WHO
Muž so svojím dieťaťom sa prišli pozrieť na vianočný stromček v Rockefellerovom centre v New Yorku. Foto: SITA/AP

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala odporúčanie, aby sa ľudia počas vianočných sviatkov neobjímali a obmedzili tak šírenie nákazy koronavírusu.

Riaditeľ programu WHO pre núdzové situácie Michael Ryan v pondelok (7. 12.) uviedol, že „šokujúci“ počet infikovaných a úmrtí, a to najmä v Spojených štátoch, znamená, že ľudia by sa tento rok nemali dostávať do blízkeho telesného kontaktu so svojimi milovanými.

Epidemiologička WHO Maria Van Kerkhoveová v tejto súvislosti dodala, že nákaza sa najviac šíri medzi ľuďmi, ktorí spolu trávia veľa času – pri spoločnom stolovaní, vo vnútorných priestoroch, na pracoviskách či v domácnostiach. Poznamenala však, že niekedy je ťažké vypátrať, ako presne sa vírus v danom okruhu ľudí rozšíril.

„Epidémia v USA má vážny priebeh. Je veľmi rozšírená,“ konštatoval Ryan. Je podľa neho šokujúce byť svedkom toho, že na koronavírus v Spojených štátoch – „v krajine so silným zdravotným systémom a úžasnými technologickými možnosťami“ – zomiera každú minútu v súvislosti s ochorením COVID-19 jedna až dve osoby.

V USA evidujú tretinu z celkového počtu nakazených na svete. Na dôsledky koronavírusu zomrelo v USA podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa už viac ako 280 000 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet