Na hlavný obsah

Slovenská pošta mení pravidlá pri posielaní tovaru mimo krajín EÚ

Týkať sa budú aj Veľkej Británie.

Slovenská pošta mení pravidlá pri posielaní tovaru mimo krajín EÚ

Slovenska pošta (SP) bude od nového roku povinne zasielať predbežné elektronické colné údaje o tovaroch, ktoré ľudia zasielajú mimo členských krajín Európskej únie (EÚ), uviedla vedúca odboru komunikácie SP Jana Lukáčová. Ak bude odosielateľ zasielať darček, obchodnú vzorku, vracať či predávať tovar, pošta bude povinná zasielať predbežné elektronické colné údaje potrebné pre colné konanie v krajine doručenia. Povinnosť sa týka tovarov, pre ktoré sa používajú colné vyhlásenia CN22 a CN23.

Zber colných údajov, ktoré potrebuje SP zaslať do krajiny doručenia, bude vykonávaný z colných vyhlásení CN22 alebo CN23, ktoré je odosielateľ vždy povinný vyplniť a priložiť k poštovým zásielkam dvoma spôsobmi. V aplikácií SP – ePodací hárok alebo manuálne priamo pri poštovej priehradke.

V prípade, že odosielateľ nevyužije aplikáciu ePodací hárok, colné údaje nahodí do systému manuálne pracovník SP. Pošta si však za túto činnosť bude účtovať poplatok vo výške jedného eura. Nové pravidlá sa zatiaľ netýkajú zasielania listových zásielok mimo členských krajín EÚ. Pošta však nevylučuje, že v budúcnosti môže prísť k zavedeniu podobných pravidiel aj pri listoch.

Nové pravidlá sa budú týkať aj Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska. SP upozorňuje, že predbežné elektronické colné údaje bude posielať aj k zásielkam, ktoré budú vo Veľkej Británii doručované v januári 2021. Týka sa to teda aj zásielok, ktoré budú podané pošte na Slovensku 30. alebo 31. decembra 2020. Preto je potrebné, aby bolo k zásielkam priložené vyplnené tlačivo CN22 alebo CN23. Na tovar pôvodom z Veľkej Británie sa nebude vyrubovať clo, bude však potrebné podať dovozné colné vyhlásenie a bude sa naň vzťahovať vyrubenie dane z pridanej hodnoty (DPH).

Zmeny nastávajú aj v zaradení Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska do iného tarifného pásma pre zásielky podané ako EMS (Expres Mail Service – expresná pošta) a ako obchodný balík (EPG). Pri listových zásielkach a balíkoch zostáva tarifné zaradenie Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska bez zmeny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko